Топ теми

Санданчанинът Ив. Бузов натоварен да организира клон в Благоевград на създаденото преди 1 г., но още неработещо предприятие за контрол на общинските язовири

Санданчанинът Иван Бузов, който е началник на регионален отдел Югозападна България към Главна дирекция „Надзор на язовирни стени и съоръженията към тях“, е натоварен със задачата да създаде благоевградския клон на най-новата държавна структура – Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. То бе създадено на хартия още миналата година, има сериозен бюджет за заплати за 2019 и 2020 г. в размер на близо 9 млн. лв., други над 8.3 млн. лв. са заложени за купуването на материали, облекло, офис оборудване, компютри, високопроходими автомобили, наем и ремонт на помещения, за командировки в страната за обход на язовири, а 78,8 млн. лв. са заделени за купуване на контролно-измерителни системи, мерителни устройства за нивото на водата и за рейки за язовирите, за паспортизация на язовирите и тяхната охрана, както и за текущи ремонти, в това число и за обследване и почистване на язовирните дъна. Предприятието вече разполага и с отпуснати целево 500 млн. лв. за спешен ремонт на 18 язовира, 1 от които е в Благоевград и 1 в Кюстендил. Визия за работата на предприятието, нормативна уредба и пари има, но до момента то още не е заработило.

Според справка на икономическото министерство, изискана миналата седмица от депутати, до момента на предприятието не е прехвърлен нито един язовир, въпреки че още в края на миналата година общинските съвети на територията на цялата страна масово прехвърлиха на държавата водоемите, за които не могат да се грижат. До момента заявка за такова прехвърляне на собствеността са направили 121 общини за общо 2721 водни обекта. Благоевградска област е дала заявка за прехвърляне на над 300 водоема. Цифрите не са завишени, защото общо в страната има 5700 язовира, от които 4000 са общинска собственост и се очаква точно те да бъдат дадени за стопанисване на новото държавно предприятие. За останалите 1700 язовира се грижи “Язовири и каскади” към НЕК и “Напоителни системи” АД. Последното държавно дружество в момента е под шапката на земеделското министерство и за няколко години успя да раздаде десетки от своите язовири на концесия.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов новото държавно предприятие си няма язовири, но пък има утвърдени 8 териториални поделения, един от които е Благоевград с обхват още Кюстендилска, Пернишка и Софийска област. Има още одобрена численост на персонала от 131 души, от които 39 ще са служителите в Централното управление и 92 – в териториалните, което прави по около 11 държавни служители в едно поделение. Министърът на икономиката призна, че средната заплата ще е 1800 лв., но точният й размер ще зависи от броя на язовирите на територията на съответното поделение. Към момента в предприятието били назначени 34 служители, до края на октомври се очаква договори да получат още 32-ма, а до края на 2019 г. – още 40, според справката на министъра.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов съобщи за „Струма“, че чака от Министерството на икономиката параметрите на помещенията, които трябва да подготви за новата партида държавни служители в Благоевград, след което бил готов да им предостави държавни офиси. Докъде е стигнала организацията по структуриране на поделението, той не е запознат.

От Министерството на икономиката пък твърдят, че целево отпуснатите 500 млн. за ремонт на бившите общински язовири, за които ще отговаря новото държавно предприятие, стоят от миналата година по сметката на Държавната консолидационна компания.

Само преди няколко години Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи, че в България царят хаос и пълна липса на отговорност по отношение на язовирите. Тогава от ВАП предупредиха, че става дума за 2743 водоема, от които 268 са без ясен собственик. Днес, дори и с обособеното вече, макар и неработещо повече от 1 г. предприятие, ситуацията е същата.

Проблемът освен държавния хаос и дублирането на дейности в 3 структури за жителите на Югозапада са по-скоро 2-та язовира, определени като рискови и включени в списъка на спешно нуждаещите се от ремонт. В Благоевградска област това е „Лялево дере 1”, а в Кюстендил – „Долистово”.

„Лялево дере 1“ е язовирът в най-лошо състояние в Благоевградско – от години се нуждае от ремонт на преливника, язовирната стена и изпускателя, а част от каскадата създава сериозна опасност за близкото село Копривлен. За ремонта му са нужни над 1 млн. лв. Въпреки че нито Копривлен, нито община Хаджидимово имат тези пари, местните отказаха да го прехвърлят на бъдещото държавно предприятие, защото напояват нивите си от него. По предписания на Надзора на язовирните стени водоемът се държи празен, но сега дъждовете го пълнят с вода. Статутът му е общински, но при евентуално кризисно покачване на водата трябва да се намеси държавата, тоест неработещото ново държавно предприятие.

Бобовдолският яз. „Долистово” е в същото трагично състояние. Основният му изпускател не работи и съществува опасност от затлачване на преливника, а впоследствие – да се създаде проблем със стената на язовира. Всяка пролет, като започнат дъждовете, първата задача на общинската управа е да свика кризисен щаб, а служители на „Пожарна безопасност и защита на населението” да определят график за дежурства в района на язовира. Ако водата в него прелее, тя ще отнесе едноименното село, което е под него. Любопитното тук е, че язовирът е частна собственост, но въпреки многократните опити на бобовдолската кметица да се свърже със собствениците, те така и не са се отзовали на поканите й.

Вчера Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ обяви, че засилва екипите, осъществяващи контрол над язовирите и съоръженията към тях. Мерките се налагат във връзка с обявеното от НИМХ предупреждение от втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната, сред които е и Благоевградска.

Засиленият контрол е по нареждане на министъра на икономиката Емил Караниколов. Оперативният щаб на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ /ГДНЯСС/ е в готовност за действия при усложняване на метеорологичната обстановка. Поддържа се непрекъсната комуникация със собствениците за повишаване на водните нива в язовирите и състоянието на язовирните стени и съоръжения към тях. До областните управители на Благоевград и Кюстендил са изпратени указания за предприемане на мерки от собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях по смисъла на Закона за водите, а именно: да регулират и поддържат водните нива в язовирите, за да се предотврати риск от наводнения, както и да се осигурят проектните проводимости на преливниците и да се предприемат действия за недопускане запушването им.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *