Сапаревобанци избухнаха срещу драстичното поскъпване на билета за минералната баня в санаториума от 1,50 на 5 лв., без да са правени подобрения

Голямото богатство на Сапарева баня – минералната вода, става все по-недостъпна за обикновените граждани, тъй като останаха без евтина баня. Жители на града и околните села сигнализираха на редакционните телефони, за да изразят неодобрението си от покачващите се драстично цени.

“От началото на годината в санаториума вдигнаха билета за баня от 1,50 на 5 лв., а в бившата минерална баня в града цената на билета за кабинка е 8,00 лв. Гейзерът бълва най-топлата минерална вода в Европа с температура 103 градуса от векове, а ние трябва да плащаме скъпо за най-обикновен душ от това общо природно богатство”, възмущават се сапаревобанци.

В санаториума на Искра Капаноглу цената е скочила повече от три пъти. Ползващи банята коментират, че не виждат на какво основание, при условие че не са правени някакви съществени подобрения. „В банята стърчат само тръбите на душовете, няма създадени удобства, но я ползвахме, защото цените бяха ниски“, коментират местните.

Репортерска проверка установи, че в дадената на концесия градска минерална баня цената на билет за вана е 8 лв. през седмицата и 10 лв. в събота и неделя. Ако ваната ползват двама души, цената е 12 лв., независимо през кой ден от седмицата.

От известно време няма обща баня. Тя е заменена с басейн за релакс, който струва по 10 лв. на човек през седмицата и по 12 лв. през почивните дни.

Както “Струма” писа, градската баня през 2006 беше отдадена на концесия за 35 г. на Александър Илчев, собственик и на хотел “Луч” на Паничище. При подписване на концесионния договор е парафирана клауза за социални намаления. В момента пенсионери и болни хора от Сапарева баня може да се къпят в кабините два пъти месечно за 4 лв. вместо за 8 лв.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с кмета на Сапарева баня Калин Гелев и го попита има ли вариант сапаревобанци да се къпят на по-ниски цени в санаториума, въпреки че е частен. “Идваха семейства при мен, за да се оплакват, че е поскъпнал билетът за банята в санаториума. Това е частен обект и аз не мога да са бъркам в ценообразуването на услугите, но ще се опитам да проведа разговор със собственичката Искра Капаноглу за преференции. Санаториумът плаща кубик минерална вода по 5 ст. на държавата. Такива са били цените при получаване на разрешителното им за ползване на минерална вода от МОСВ. В момента цената на кубик минерална вода е 1,30 лв. за куб.м”, каза кметът Гелев.

Както “Струма” писа, от МОСВ разрешиха община Сапарева баня да дава разрешителни за водоползване от гейзера с минерална вода, а на заседание на ОбС беше определена цена за кубик от 1,30 лв. Сред първите, които получиха разрешение от ОбС – Сапарева баня да ползват минерална вода за хотелите си, са бившият общински съветник от Дупница Вергил Кацов и синът на мощния бизнесмен Олег Петров – Кирил. Кметът Гелев пък заяви, че с част от парите, които постъпят от дадените разрешителни за минерална вода, може да се помисли да се построи общинска баня.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *