САЩ искат екстрадицията на българин, обвинен в пране на пари чрез биткойни

САЩ искат екстрадирането на 51-годишен българин, обвинен в участие в организирана престъпна група и пране на пари посредством биткойни.

През последните четири години Росен Йосифов се занимавал с частен бизнес с виртуална валута. Именно заради това попада в ареста. Белезниците щракват на 11 декември миналата година. Повдигнати са му две обвинения – за пране на пари и измама. И двете идват от САЩ.  Освен него, пред Темида са изправени още 14 души – основно румънци.

„Румънските граждани са пускали фалшиви данни в аукциони, крали са данни от кредитни карти по някакъв начин, след което отново в САЩ си купували биткойни. Прехвърлили са си ги помежду си и в един момент един от тях става клиент на баща ми и започва да продава биткойните си при него”, обясни дъщерята на Йосифов Виктория.

Българинът никога не е ходил в САЩ. Сделките с румънците се правели в България.

Според  решението на Софийския апелативен съд, с което се разрешава екстрадирането, пише, че Йосифов е общувал директно с част от румънците и е знаел, че помага в операция за пране на пари. За услугите българинът получавал такса.

Ако бъде признат за виновен, го грози наказание до 20 години затвор и глоба до половин милион долара. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *