Сблъсък в ОбС – Дупница между защитничка на животните и кмета М. Чимев провокира въпроса: Продават ли се в чужбина за по 200-500 евро осиновените от доброволци от НПО-та кучета от приюта

Член на НПО за закрила на животните обвини кмета Методи Чимев, че община Дупница не полага достатъчно грижи за безстопанствените животни.

Ирина Николова от НПО “Дара”, която беше изслушана на заседание на ОбС, вчера атакува Общинската администрация: „Защо приютът не работи през последните три месеца. Задължение на кмета е приютът да работи и да осигури достъп на доброволци до него. Защо махнахте предишния ветеринар и назначихте отново д-р Ангел Ангелов, който е на 80 г. и не може да прави качествени кастрации на кучетата”, заяви тя и настоя след като се кастрират, кучетата да се дават за осиновяване.

Кметът М. Чимев реагира остро на нападките на доброволката и заяви: „Проблемът ви е д-р А. Ангелов, който работи от създаването на приюта и до момента е кастрирал 2000 кучета. Какво се прави в случаите, в които кучетата не се осиновяват? През 2108 г. са осиновени 2 кучета от приюта. От началото на тази година осиновените кучета са три. Зад идеята ви за осиновяване на кучетата от приюта прозира личен интерес”, категоричен бе Чимев.

Разговорът по темата продължи във фоайето пред заседателната зала със зам. кмета Крум Милев. Той заяви, че предишният ветеринар в приюта и двамата му помощници са взели цялата документация за кучетата, преминали през приюта, за което ще бъдат уволнени дисциплинарно. В Дупница се коментира, че хора от неправителствени организации осиновяват кучета от приюти и после ги продават за по 200-500 евро в чужбина.

Репортер на „Струма” попита И. Николова за продажбата на кучетата. Тя отговори: „Това не са хора от нашата неправителствена организация. Осиновителите в чужбина плащат само за превоза на човека, който е закарал кучето. Той на нас не ни дава пари”.

Зам. кметът Кр. Милев заяви, че и до него са стигнали коментари за тези продажби и ще се извърши проверка дали предишните работници в приюта не са продавали кучета заедно с доброволци от неправителствени организации. „Ако е така, ще понесат наказание”, заяви зам. кметът.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *