Сблъсък в ОбС – Разлог по казуса с обществената баня в село Баня, управителят увеличил цените на билетите на своя глава, съветниците решават нова сграда ли ще строят, или ще плащат наем на фамилия Цеклеови

Близо 82 000 лева е остатъкът от сумата от продажбата на обществената баня в село Баня след покриване на задълженията на общинското предприятие „Бани и перални“. Това стана ясно от разискванията по време на заседанията на постоянните комисии към ОбС – Разлог, които разгледаха точките от дневния ред за предстоящата сесия, сред които и отчетите и план-сметките за 2020 година на общинските предприятия.

Както „Струма” писа, обществената баня в разложкото село Баня бе закупена през лятото на 2019 г. от фирма „Ник енд Ес 2015” ООД, представлявана от Станислав Цеклеов, син на частния съдебен изпълнител Георги Цеклеов, за сумата от 343 000 лв.

На обширни дебати отново бе подложен отчетът на „Бани и перални“, което към момента продължава да стопанисва обществената баня в село Баня, но под наем. Въпреки отчетената счетоводна печалба от 16 193 лева въпросите на общинските съветници бяха насочени изцяло към финансовото състояние на дружеството, неговата стабилност и бъдещето му, което на този етап остава неясно. Общинските съветници атакуваха управителя Иван Добрев с въпроси и в посока посещаемостта на банята поради факта, че според отчетите над 80% от посетителите са ученици и пенсионери, чиито входни такси досега се дотираха от общината и те ползваха услугата на преференциални цени. 

„Вие имате от общината 27 000 лева субсидия и като гледам отчетите, които са дадени, означава, че там са се къпали само ученици и пенсионери. Излиза, че други хора, които заплащат редовна цена в банята, почти не са се къпали”, попита Николай Дундалов. Тук Добрев отговори, че това е факт и анализите показват точно това.

Според отчета общият брой посещения за годината са 43 992, от които 24 686 от ученици, пенсионери и инвалиди, а годишният приход на дружеството възлиза на 80 820 лева.

Как и на какво основание към момента дружеството ползва банята? Има ли остатък от сумата от продажбата? Има ли ясна визия за бъдещето на дружеството, водени ли са разговори в посока изграждане на друга баня на мястото на бившата пералня например, където да могат ученици, социално слаби и пенсионери да ползват услугата срещу по- ниски цени? Това бяха въпросите, които постави общинският съветник адвокат Иван Димитров.

„В момента дружеството стопанисва банята срещу месечен наем от 360 лева с ДДС. Разговори в посока друга баня не е имало, но Общинският съвет като собственик на дружеството може да реши да направи. Има някаква сума по сметките на общината, но тя няма да стигне”, каза Иван Добрев и поясни, че уверението на новия собственик е, че едната част от банята ще продължи да функционира като такава, и то на достъпни цени.

По отношение на финансовата част управителят на „Бани и перални“ допълни, че след покриване на старите задължения с парите от продажбата дружеството към момента е без задължения и приходите от услугата покриват изцяло разходите. „Всичко е изплатено и има остатък около 80 000 лева, който е по сметката на общината. От декември месец след увеличение на билетите дружеството е на печалба от 600 лева”, поясни още Добрев.

Отговорът му обаче породи и въпроса на какво основание е взето решението за увеличение на билетите, след като Общинският съвет не е гласувал подобно предложение.

След няколкоминутни разговори, в които се включи и юристът на общината Елена Пандева, опитвайки се подробно да обясни правното основание за това, общинският съветник Иван Димитров настоя за конкретен отговор и насочи питането си директно към управителя Иван Добрев.

„Кой и как взе решението, без да има санкция на съответния орган, собственик на дружеството, да увеличава цените на тази услуга? Въпросът е простичък, отговорът също – дали е управителят, дали кметът, дали заместник-кметът, дали Общинският съвет, или някой друг – това питам. Оттам нататък ние от нашата парламентарна група ще си поставим конкретните въпроси, които ни вълнуват и на които искаме да получим отговорите. Понеже управителят е оперативният изпълнител на дейността на дружеството, аз отправям към него питането: Кой повиши цената на билетите в банята на село Баня?”, попита адв. Димитров, като уточни, че иска конкретен отговор, без да се измества фокусът в друга посока, и поясни, че заради неясното бъдеще на дружеството работата му занапред тепърва ще се дебатира, както и това дали да продължи въобще да съществува.

„Билетите ги повиших аз. Според договора ми за управление аз трябва да следя за  финансовото състояние на дружеството”, каза Добрев и мотивира решението си освен със спряната субсидия, и с увеличението на МРЗ и разходите за ток и вода от първи януари. Мотивите му бяха приети от местните парламентаристи от двете комисии – по бюджет и финанси, и по устройство на територията, които проведоха заседанията си заедно, но при гласуването отчетът не бе приет с мнозинство, като общо 7 души от двете комисии приеха отчета, а останалите гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Без проблеми бяха гласувани отчетите и план-сметките за 2020 година на „Домашен социален патронаж“, „Обреден дом“, „Паркинги и гаражи“ и „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

Въпроси бяха зададени за предвидения за закупуване за нуждите на регионалното депо булдозер, за който са заложени 500 000 лева. Тук управителят Петър Белчев поясни, че машината е крайно необходима за дейността, тъй като техниката, с която разполага към момента, депото се затруднява и разходите по поддръжка са огромни.

Общинският съветник Христо Зайков пък поиска да разбере какви са външните услуги, за които са заплатени 142 000 лева през миналата година. Управителят не можа да даде подробен отчет и пое ангажимент да предостави такъв на редовното заседание на Общинския съвет.

На дебати бе подложен и бюджетът на община Разлог, който в началото на седмицата мина и на обществено обсъждане.

Вчера отчетите бяха разгледани и от останалите комисии.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *