HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СБЛЪСЪК! Кметът на с. Дъбрава Р. Георгиев демонстративно напусна среща на 18 селски управници с горския шеф К. Зашев заради реплика: Както ти караш лек автомобил „Лада Нива“, а някой кара „Порше Кайен”, така е и с дървата!

В отворено писмо до медиите кметът на благоевградското село Дъбрава Росен Георгиев протестира срещу поведението на директора на „ДГС Благоевград” инж. Калин Зашев на среща с 18 селски управници от общината, проведена в петък в кметството. Р. Георгиев, който е и председател на Асоциацията за европейско развитие на българското село, твърди, че за поредна година горският шеф  създава затруднения при осигуряването на дърва за огрев за местното население в селата на община Благоевград.  Ето какво каза кметът на Дъбрава:

„На проведена среща с кметовете и кметските наместници на 04.08.2017 г. инж. Калин Зашев заяви, че има заповед на министъра на земеделието и горите г-н Румен Порожанов, в която се нарежда добивът на дърва за огрев за местното население да бъде само от иглолистна дървесина. Поисках да се запозная със заповедта, но се оказа, че инж. Зашев не я носи. На въпрос на колега: „Защо въпреки заповедта през селата непрекъснато минават камиони, пълни с широколистна дървесина?“, инж. Калин Зашев отговори: „ Ами както ти караш лек автомобил „Лада Нива“, а някой кара „Порше Кайен”, така е и с дървата!“. След този отговор аз демонстративно напуснах срещата, отказвайки да участвам в махленското ниво на дискусията“, заяви дъбравският управник.

В отвореното си писмо той настоява инж. Зашев да отговори на три въпроса:

  1. Има ли заповед на министър Порожанов, или се злоупотребява с неговото име с цел облагодетелстване на определени фирми за сметка на жителите от селата?
  2. През 2016 г. имахме договорка с инж. Дамян Дамянов за комплектуване на иглолистни и широколистни дърва за огрев за местното население, която не беше спазена по вина на инж. Зашев. Защо?
  3. Трябва ли да караш „Порше Кайен“, за да имаш право да добиваш широколистни дърва за огрев?

„Мисля, че жителите на селата в община Благоевград заслужават да чуят отговорите на тези въпроси!“, каза Росен Георгиев.

„Няма как да се облагодетелстват фирми, тъй като дървесината от фонда си я придобиваме ние, с наши работници“, каза вчера в отговор на въпросите директорът на Горското инж. К. Зашев и допълни: „Що се отнася до добива на дървесина от местното население, това е право, от което се възползват социално слабите, които нямат възможност да си купят. Има писмо от министъра, в което се казва приоритетно да се усвоява болната иглолистна дървесина. Обещал съм писмото утре (б.р. днес) да го изпратя на секретаря на общината г-жа София Янчева, която също присъства на срещата, ще го предоставя и на вестник „Струма“. Дори нашите бригади секат преобладаващо болна иглолистна дървесина. Ако искат кметовете да снимат всяка кола и всеки билет, те не са тайна и ги има в сайта ни“, каза инж. Зашев.

Той потвърди, че действително още миналата година е имало разговори за смесен добив между кметовете и ЮЗДП, но има много болна иглолистна дървесина, чиято сеч е приоритетна. Директорът на Горското не отрече репликата си със сравнението, включващо „Лада Нива” и „Порше Кайен”, но обясни, че била предизвикана от поведението на кмета на Дъбрава. „След като този кмет си отиде от срещата, тя  продължи спокойно. И аз, а и г-жа Янчева останахме изненадани от реакцията му. От няколко години той ни напада, нямам обяснение за причините“, каза инж. Калин Зашев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *