СБЛЪСЪК! Съветникът А. Тодоров избухна срещу ОбС шефа Р. Тасков, той му предложи… успокоителни

„Политически театър” нарече вчерашното заседание на местния парламент на Благоевград съветникът Андон Тодоров. Причина за избухването му бе допуснато извън дневния ред от председателя Радослав Тасков изказване на съветничката от неговата група Гергана Муртова и последвалите коментари по него. Дамата постави проблема за част от улиците в Старо Струмско, които останаха неасфалтирани и хората газят в прахоляк и кал лете и зиме. По темата вестник „Струма“ писа, че има инициирана подписка с искане за асфалтиране.

„Над 160 жители на Благоевград подкрепиха подписката с искане да се асфалтира ул. „Влахина планина“ и вчера я внесох в Общинска администрация“, посочи Г. Муртова и допълни: „В този район бе направено много през първия мандат на кмета Камбитов, но останаха няколко улици, за които искрено се надяваме, че в близките 3-4 години ще се довършат“.

Кметът Камбитов отговори с пояснение, че за някои от въпросните улици текат съдебни процедури от недоволни от цената на отчуждаване и това блокира процеса. Той информира съветниците, че по договорка с шефа на Пътното Ив. Кунев ще се изградят тротоари и ще се валира с асфалтова фракция.

Диалогът възмути лидера на групата на съветниците от ПП „Партия на зелените” А. Тодоров, който сам взе думата и посочи, че е нарушен правилникът на работа на ОбС, тъй като след изказване извън дневния ред на съветник е допуснат коментар на кмета. „Къде е наредбата ни за стимулиране на раждаемостта, внесена от нас още преди 1,5 г., без да стигне до пленарна зала?!”, нападна той директно председателя Р. Тасков. „За ФК „Пирин“ се дава същата сума, каквато би обезпечила въвеждане в сила на тази наредба! Възмутен съм от начина, по който ръководите работата на ОбС! Това е политически театър! Половината в Старо Струмско тъне в прах и кал, там можеше да се мине с валяците, без да се чака наближаване на изборите!“, каза Тодоров и припомни предишна размяна на „любезности“ с председателя на ОбС пак по повод внесения от групата му проект за наредба.

„Без коментар ще оставя това изказване. Тук трябва да сме смирени. Ако имате нужда от медикаменти, мога да ви дам“, бе краткият отговор на Р. Тасков, на който Тодоров не остана длъжен: „Аз не взимам хапчета като вас преди сесия!“.

Преди да се разгорещи обстановката в пленарна зала, от името на групата на червените съветници Гергана Янчева постави питане за ситуацията около строителството на новото депо за отпадъци край Бучино.

В отговор зам. кметът Иво Николов обясни, че срокът на строителството тече от 18 март, прекъсван е на два пъти, единия път през март за 28 дни и втори път през май за 26 календарни дни. Срокът за приключване на обекта е 18 декември т.г.

Община Благоевград е платила досега 1 140 826 лв. за транспорт и депониране на боклуците в други общини, като разходите се покриват от такса „Битови отпадъци“ за 2017 г. Предприети са действия за осигуряване на средства от държавния бюджет.

Кметът Ат. Камбитов допълни, че се полагат всички усилия да се спазят сроковете, но тъй като проектът е най-сложният към този момент в България, възникват непредвидени трудности. „Имаме предварителни разговори за средства от държавата, с които да се финансира частта, свързана с транспорт, тъй като само те биха могли да ни се възстановят”, обясни градоначалникът.

Съветниците на Благоевград дадоха съгласие за отпускане на безлихвен заем за изпълнение на проект „Земеделието в градска среда: модели на управление за по-добър институционален капацитет в социално включване“, който ще се изпълнява от Сдружението на Югозападните общини.

Впечатлен, че при първо гласуване имаше съветници, които не подкрепиха предложението, кметът Камбитов не се сдържа да отбележи, че проектът касае трудова терапия, насочена към деца с проблеми и не е логично отхвърлянето му.

Въпреки това окончателното гласуване сочи, че вотът на Калоян Ханджийски, Александър Стойков и Цвета Рангелова е „въздържал се”, „против” е гласувала само Злата Ризова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *