СБЛЪСЪК! 2 комисии в ОбС – Дупница „разпъваха на кръст” 3 ч. прокуриста на общинската болница М. Иванова парира въпроса на съветника К. Костадинов откъде формира печалба: Няма да ви кажа, тъй като работите в конкурентната болница

Общинските съветници от две комисии в ОбС – Дупница – икономическата и здравната, близо три часа „разпъваха на кръст” с въпроси прокуриста на общинската болница Мария Иванова.

Любопитното е, че най-активен бил председателят на икономическата комисия, общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов, който е и финансов директор на частната болница. Той попитал прокуриста М. Иванова откъде е формирана печалбата на общинската болница, но тя го парирала, като му заявила, че няма да отговори, тъй като К. Костадинов работи в конкурентна болница.

Отказът на прокуриста М. Иванова да даде информация на К. Костадинов откъде идват приходите на общинската болница довел до скандал. Разгневен, Костадинов не очаквал такъв директен отговор и заявил, че ще закрие заседанието и че не може прокуристът да се държи така с него, тъй като той е общински съветник, разказаха присъствали на заседанието.

От изнесените данни от отчета на прокуриста става ясно, че общинската болница е завършила финансовата 2017 г. на минус 47 хил. лв., което на фона на минали години, когато болницата трупаше по 200 000-300 000 лв. годишни загуби, е финансово постижение.

К. Костадинов твърдял, че болницата е натрупала още задължения от както М. Иванова е прокурист, като назовал цифра от 2,4 млн. лв. загуби. М Иванова обяснила, че това са стари задължения, в които влизат 511 000 лв., които болницата изплаща за санирането на сградата на бившата Транспортна болница.

От отчета на М. Иванова обаче категорично става ясно, че през първите три месеца на 2017 г. болницата е имала нови задължения от 127 000 лв., които до края на годината са стопени да 47 000 лв. с много усилия на екипа, който управлява общинската болница.

К. Костадинов попитал М. Иванова вярно ли е, че д-р Йордан Никулчин е назначен за директор на болницата и каква заплата получава, а отговорът бил, че е назначен за медицински директор.

Пред репортер на вестник “Струма” по телефона М. Иванова заяви по повод назначението на д-р Й. Никулчин, който беше общински съветник от ГЕРБ, но напусна ОбС. “Аз съм икономист. Не разбирам от медицина и затова назначих д-р Й. Никулчин за медицински директор с месечно възнаграждение от 500 лв., което е нищожно за работата, която върши. Той получава заплата и като старши лекар в хирургия, която също не е висока”, заяви М. Иванова.

Тя отчела пред общинските съветници, че с ползването на линейки на софийска фирма болницата е похарчила с около 30 000 лв. по-малко за транспорт за последните три месеца.

Както “Струма” писа, М. Иванова съкрати 6-имата шофьори и подписа договор със софийска фирма да извършва транспорта в болницата. Новите линейки са снабдени с джипиес система, която показва във всеки момент къде се намира автомобилът. Има контролен уред, който измерва ежедневно изразходваното гориво от линейката, и не може да се правят курсове за лични нужди.

Общинската съветничка от ГЕРБ Даниела Симова дала предложение на колегите си да се гласува на заседание на ОбС общината да задели 500 000 лв. от бюджета си и да подпомогне болницата финансово. Тя заявила, че от общинския бюджет се заделят пари за социални дейности, за спорт, а за болницата, където се лекуват жителите на няколко общини, не се отпускат средства.

Прокуристът Мария Иванова изтъкнала пред общинските съветници, че отвсякъде се упражнява натиск върху болницата. Непрекъснато се правят проверки от разлнчни институции. Последната била от пожарната в Дупница, която установила, че при ремонт преди много години са зазидани хидрантните кранове и сега се налага да се поставят нови, което допълнително утежнява бюджета на болницата. Защо точно сега идва пожарната на проверка, а не през годините, когато крановете също не са работили, а са били зазидани, попитала прокуристката.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с М. Иванова да коментира представянето на отчета на болницата за 2017 г. пред здравната и икономическата комисия. Тя отказа и обеща да даде изявление след заседанието на ОбС в петък, но заяви: “Бях упрекната, че получавам 1500 лв. заплата като прокурист в общинската болница. Когато идвам на работа в Дупница, си пускам неплатен отпуск от “Св. Анна”. Аз сама си плащам горивото за автомобила. Като се приспаднат данъците от тези 1500 лв. и като се калкулират разходите ми за гориво и неплатените средно по 8 дни месечно от „Св. Анна”, то аз съм на загуба. Заплатата ми в “Св. Анна” е драстично по-висока, но щом съм се захванала, ще се опитам да вдигна болницата в Дупница на крака, ако не се изпращат целенасочени проверки за щяло нещяло”, заяви М. Иванова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *