Сбогувахме се с Иван Абаджиев /СНИМКИ/

Спортната общественост на България се сбогува с големия треньор Иван Абаджиев, който почина на 85-годишна възраст. Папата на щангите бе изпратен подобаващо в последния си земен път на траурна церемония във входната зала на Националния стадион „Васил Левски“. Поклонението бе организирано с активното съдействие на Министерството на младежта и спорта.
Министър-председателят Огнян Герджиков, министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева, както и много олимпийски, световни и европейски шампиони, спортисти, треньори и ръководители изказаха съболезнования на семейството на Иван Абаджиев и склониха глава пред тленните му останки. Президентът на Република България Румен Радев изпрати съболезнователен адрес, който бе прочетен пред десетките опечалени. Залата бе отрупана с цветя и венци от признателните възпитаници и колеги на Иван Абаджиев. Да му отдаде последна чест пристигна големият шампион Наим Сюлейманоглу. Той е едно от откритията на Старшията – трикратен олимпийски и седемкратен световен първенец, подобрил 46 пъти световните рекорди. „Иван Абаджиев бе голям човек и патриот, такъв ще го запомня“, сподели Сюлейманоглу.
Под ръководството на Старшията българските щангисти са спечелили повече от 100 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства, като са поставили над 450 световни рекорда. За огромните си заслуги приживе той бе удостоен с най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ І степен и с титлата Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия, а също така бе избран и за най-добър треньор на България за ХХ век.

„Физически загубихме Иван Абаджиев, но духовно и морално той е с нас. Това, което той остави след себе си като методика на подготовка в тежката атлетика, ще надживее времето. Неговите виждания и практика са толкова прогресивни, че вероятно още много дълго време ще бъдат използвани. Той има много ученици в България и в основата на работата на много треньори е методиката на Иван Абаджиев. Трябва да сме му благодарни за това. В България Иван Абаджиев е най-голямата легенда в треньорската професия. Времето му е писало най-високата оценка, а бъдещето ще я допише“, каза проф. Даниела Дашева.
Последно сбогом с Иван Абаджиев си взеха не само десетки признателни български щангисти, но и големи фигури на българския спорт. Сред тях бяха вицепрезидентите на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева и Валентин Йорданов, както и именитата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. Специални венци бяха изпратени от Българския олимпийски комитет, Българския футболен съюз и много други институции и организации.
Поклон пред паметта на Иван Абаджиев!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *