Сватът на бившия СДС лидер Хр. Коларов обгази зеленчуковата борса в Кърналово с цеха си за пелети, стартират подписка срещу него, не вярват, че РИОСВ ще ги защити…

Фабриката за производство на пелети, залепена за зеленчуковата борса на петричкото с. Кърналово, взриви за пореден път недоволството на жителите на петричкото село и търговците на борсата. Причина станал силен южен вятър, който преди седмица обърнал стелещия се денонощно над трите комина гъст дим и покрил цялата стока на борсата със сажди.

Веднага след това кърналовци започнаха събиране на поредната подписка срещу съседите на тържището, за които твърдят, че непрекъснато ги обгазяват. Искането на хората е затваряне на предприятието или монтиране на филтри за пречистване на въздуха. Подписката е адресирана до община Петрич и РИОСВ – Благоевград, макар че от екоинспекцията хората не очакват реакция, защото тя и по-рано направила проверка на цеха за пелети, но нищо нередно не намерила в дима. Новоизбраният кмет на Кърналово Николай Златков потвърди пред „Струма“, че и той чул, че съселяните му събират подписи за затварянето на цеха на пелети, но уточни, че при него няма постъпила жалба. Зам. кметът Минка Салагьорова и екологът на община Петрич Антоанета Петрова също казаха, че са запознати с проблема, но не знаят при кого от колегите им е депозирана подписката. „Идваха преди време на проверка колеги от РИОСВ – Благоевград, правиха замервания на въздуха, но мисля, че не откриха нередности”, спомни си Петрова. „Интересувала съм се от проблема и съм чувала, че димът от фабрика за пелети, ако е бял на цвят, съдържа главно водна пара”, уточни тя.

Проверка на „Струма“ установи, че фабриката за пелети се води на фирмата с носталгично-хумористичното име „Мултитруп“ ООД. Фирмата, която е регистрирана в Петрич на адрес ул. “Цар Борис III” 45, е с основен предмет на дейност транспорт и търговия. Неин собственик е Евгени Тодоров Кондаков, бивш тракторист във ВиК – Петрич, който през 2008 г. регистрира фирмата заедно със съпругата си Юлия в качеството й на съдружник и впечатляващия капитал от 500 000 лв. Семейството купува терена от около 8 дка непосредствено до зеленчуковата борса, която е на това място повече от 20 г., и започва строителството както на цех за пелети, така и на складова база за строителни материали.

Според еколози освен денонощния задушлив дим, който бълват комините на цеха за пелети, не по-малко опасен за местните е и складът, където обикновено се съхраняват по 2000 кубика трупи. Голяма част от трупите са от бор, неговата кора гние за 2-3 месеца и заедно с нея в почвата падат и всичките корояди, листояди и всякакви други вредители, които живеят там, разясниха те. Ако някой си направи труда да изследва почвата под склада, ще види, че поне една педя от нея е заразена и с подпочвените води тази зараза се разнася из цялото плодородно Петричко поле, категорични са екозащитниците.

Проверка на „Струма“ установи, че РИОСВ – Благоевград е проверявала „Мултитруп“ ООД през септември 2013 г. Проверката била с цел да се установи спазват ли се нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда и другите специални закони по компоненти и фактори, въздействащи върху околната среда.Проверени са цеховете за дървопреработване и за производство на пелети, както и опасният склад за търговия със строителни материали. Специално за склада екопроверяващите констатират, че строителните материали се внасят от Гърция и към момента на проверката собствениците не могли да представят документи, удостоверяващи заплащането на дължимата продуктова такса. Тъй като това нарушение обаче е в прерогативите на НАП, екоинспекторите само са го маркирали в доклада си, като са наблегнали на околната среда. Според категоричното им заключение в екоотношение фирма „Мултитруп“ е „бетон“ – инсталацията на цеха за пелети, състояща се от 2 бр. котли, изгарящи дървесни отпадъци, и 2-те сушилни, била монтирана така, че димните газове от горивния процес да се използват за сушилен агент. Изсушеният материал се съхранявал в бункер, след което постъпвал в преса. Съоръжението било толкова съвършено, че не замърсявало изобщо околната среда и резултатите напълно показвали спазване на нормите за допустими емисии, регламентирани в чл. 62 от Наредба №1, констатират тогава проверяващите от РИОСВ.

В доклада им няма никакво обяснение за саждите, които покриват зеленчуковата борса на Кърналово, щом вятърът духне откъм цеха.

Нищо нередно в дима зад оградата на борсата не забелязва и земеделският министър Десислава Танева, която през юли миналата година отчете, че продаваните на кърналовската борса зеленчуци и плодове не са отровени от пестициди, както се притесняваха потребителите, защото от 8 проби за изследване на остатъци от пестициди в лимони от Турция, нектарини, ягоди и домати от Гърция, както и италиански ябълки, нейните хора никъде не установили отрови. От 22 извънредни проверки, извършени от Българската агенция за безопасност на храните на борсата в Кърналово, само един търговец е получил акт за липса на етикети за произход на доматите, ябълките и лимоните на сергията си, похвали се тогава Танева.

Не е ясно откъде точно е духал вятърът по време на 22-те проверки, но дори да е носел задушливия дим към борсата, за това „метеорологично явление“ в доклада на министърката няма и дума.

Любопитен детайл е, че Евгени Кондаков е сват на бившия областен и общински председател на СДС в Петрич Христо Коларов – синът на Кондаков е женен за щерката на Коларов. Допреди няколко години сватът бе една от най-мощните политически фигури в Петрич и един от най-приближените хора на екскмета Вельо Илиев. Залезът на СДС доведе и до слизането на Коларов от политическата сцена, макар че на последните местни избори той бе кандидат за общински съветник от СДС в листата под №7. Гласовете не му стигнаха да влезе в ОбС, поради което в момента бившият син лидер не работи никъде. Коларов обаче едва ли ще опре до борсата, защото като акционер в дървопреработващата фирма „Калабак 2000“ очаква предстоящата продажба на предприятието, а сумата би трябвало да е солидна.

БОРИС ГРИГОРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *