Сватята на Т. Живков, собственик на ВЕЦ-ове, пилот от Банско и известни лекари част от новите заселници в селото с най-чистия въздух от Перник до Петрич

Столични брокери на имоти изкупуват къщи за по 15 000-20 000 лв. в малкото дупнишко село Делян и ги препродават на три пъти по-високи цени – за по 40 000-50 000 лв. В селото с 50 постоянно живеещи жители и с най-чистия въздух от Перник до Петрич от години са се заселили заможни столичани и са вдигнали къщи палати. Една от първите, построили вила в Делян, е сватята на Тодор Живков – Зорка Костова. Тя е тъща на сина на Тодор Живков – Владимир.
Кметският наместник на Делян Здравка Тонева се ядосва, че столичните брокери изкупуват на безценица къщите в селото и ги преподават на двойни и тройни цени, вместо местните да получат повече пари за имотите си, но е безпомощна срещу пазарния механизъм.
“Наследници на имоти в селото, които от години живеят в чужбина или в други населени места и нямат намерение да се връщат, продават бащините си къщи и си поделят парите.
НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ВЪРНЕ НА СЕЛО, А И КАКВО БИХА РАБОТИЛИ ТУК?
От известно време наблюдавам двама-трима столични брокери – обикалят селото и изкупуват обявените за продан къщи от 15 000 до 25 000 лв. и после ги препродават за по 40 000-50 000 лв. Наследниците на празните къщи, в които са живели родителите им или дядовци и баби, бързат да вземат някакви пари, а всъщност им изкупуват имотите на безценица. В селото кипи строителство, новите собственици на къщите ги реновират, идват, работят и си заминават. Никой не ги познава. Това, което ги привлича като магнит, са природните дадености и спокойствието, което явно наследници на имоти тук не оценяват по достойнство. От РИОСВ – Перник правиха замерване на чистотата на въздуха в селото и край него и се оказа, че село Делян е с най-чистия въздух от Перник до Петрич. Предполагам, че ниските цени на имотите и чистият въздух са причините за наплива на столичани, желаещи да купуват имоти в селото. Постоянно живеещи по адресна регистрация са 50 души, но в селото живеят реално около 200 души”, обясни Здравка Тонева.
ЛЮБОПИТНОТО Е, ЧЕ ОТ ГОДИНИ В ДЕЛЯН ИМАТ ЗЛАТНИ ИМОТИ ЗАМОЖНИ
СТОЛИЧАНИ,
които идват през лятото и уикендите на чист въздух и почивка. Сред тях са собственикът на ВЕЦ-ове Петър Трайчев, който е построил къща палат в центъра на селото, точно срещу кметството. Луксозната вила е с разчупена архитектура и голям, уреден двор. Още преди да се стигне до кметството, отдалече вилата прави впечатление на фона на невзрачните селски къщи до нея. Бизнесменът е купил имота през 2003 г.
На няколко метра от огромната къща Трайчев е засадил голяма овощна градина на няколко дка. В имота има малка, кокетна постройка, която е превърнал във винарна. Жители на селото коментират, че бизнесменът е много трудолюбив, сам окопава овошките и се грижи за зелените площи в двора. Щом има свободна минута, идва в Делян.
Собственикът на частните гробища в София Степан Киркоров е другият заможен столичанин, пуснал корени в селото. Той е оградил луксозната си вила с висока ограда и пиле не може да прехвръкне. Къщата е на три етажа, с огромен двор, в който има и оранжерия за отглеждане на биозеленчуци. Вилата е на края на селото, заобиколена от дървета.
СВАТЯТА НА ТОДОР ЖИВКОВ – ЗОРКА
КОСТОВА, СЪЩО ИМА ОРАНЖЕРИЯ В ДВОРА И ПРОИЗВЕЖДА
ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ.
Тя идва ранна пролет от София и се връща през късната есен в столицата. В двора на вилата отглежда и кокошки, приготвя туршии и зимнина. Зорка е признат майстор на сладко от боровинки, които бере край селото.
Семейство лекари от София наскоро са купили три еднакви къщички до кметството в селото. Други техни колеги от столицата са собственици на вили от години в Делян.
Пилотът от Банско Николай Манджурев от години е собственик на малка вила в селото. Винаги идва, когато се върне от чужбина, където работи. Вилата е малка и кокетна, с голям двор, в който, подобно на останалите, отглежда зеленчуци.
Златомир, с корени от с. Делян, който е шеф в ”Плама” – Плевен, от 2 години е реновирал наследствената си къща и почти всеки уикенд прекарва в родното село на родителите си.
Семейство Михайлови, които са работили цял живот в “Стомана” – Перник, от няколко години са се върнали към корените си и също живеят в голяма и красива къща в Делян.
Въпреки че в селото са се настанили доста заможни хора, пътят е под всяка критика, той е пропаднал от свлачище и две коли трудно се разминават. По част от улиците има тук-там останал асфалт отпреди 20 г. Местни коментират, че богатите виладжии идват с мощни, модерни джипове и по-лесно преминават през дупките и коловозите по улиците, а и те идвали само на почивка и не ги засягало от какво има нужда селото. Село Делян е близо до яз. “Дяково”, на 50 км е от София и на 20 км от Дупница, което го прави привлекателно за спокоен и отдалечен от шума на града живот.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *