Световната купа по ски напълни 100% легловата база в Банско, но от бранша са притеснени: Сезонът е много тежък, хотели с 25 евро ол инклузив обричат бизнеса, държавата трябва да се намеси

Почти на 100% е заетостта на легловата база в Банско в дните около Световната купа по ски алпийски дисциплини, която стартира днес. От хотелиерския бранш съобщиха, че основният поток от пристигащи, или около 50% от туристите, е бил вчера, а днес се очаква втората вълна от пристигащи. По-голямата част от резервациите са по три дни, те са предимно от български туристи, а чуждестранните гости са за минимум седем дни. Много са англичаните, които са в курорта. Причината е не само Световната купа, но и фактът, че в момента те са във ваканция.

От бранша споделиха, че резервациите в добрите хотели са направени месеци по-рано. Извън високата заетост, която се очертава за този уикенд, очакванията им за самия сезон не са много големи, а прогнозите са за спад на туристите през тази година.

„Световната купа си свърши своята роля, но за съжаление сезонът не ни е само Световната купа”, коментира Малин Бистрин, председател на Съюза  на туристическия бизнес в курорта и съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, и допълни: „Този сезон е много тежък за всички. Нерешаването и отлагането на проблемите на курорта доведе до отлив на туристи. Тази година за първа година според мен ще имаме отрицателен ръст. Проблемът не е само втората кабина и опашките, проблем са нискокатегорийните туристи, които идват. Те не се хранят навън, а купуват храна от магазините. Механите също индикират тежък сезон. За тях също е много трудно и едва се справят.

За съжаление създаваме предпоставки да се привличат такива туристи и трябва ние, хотелиерите, да сме единни в това отношение. Не може нощувката в база ол инклузив да е 25 евро, колкото е едно нормално ядене в Гърция, а тук тази сума включва нощувка, закуска, вечеря, басейн, всичко за 25-30 евро. Това е предпоставка за привличане на такива туристи. Определям сезона като тежък и поучителен. От този сезон трябва да си извадим поуките”, коментира Бистрин.

Той поясни още, че сред проблемите в бранша е увеличението на електроенергията, водата и т.н., защото голяма част от базите са договорени още миналата година, а цените, в които се включват и разходите, са определяни на база стойностите им към онзи момент. Другият проблем е смяната на касовите апарати, което трябваше да стане до 31 март.

„Едни такива действия водят до шок в бранша и той е обезпокоен силно от всичко това, което се случва. Трябва да сме единни, за да се справим с тези проблеми, а по отношение на цените мисля, че браншът трябва да узрее, че те трябва да се вдигнат“, коментира още Бистрин.

Въпросът за възможността да бъдат регламентирани минимални цени за нощувки и да бъде премахната услугата ол инклузив бе коментиран и преди началото на сезона при посещението в Банско на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева. Тогава тя бе категорична, че това няма как да стане, тъй като становището на КЗК е, че това е против разпоредбите и няма как да бъде регламентирано. Пазарът е този, който определя цените, и министерството не може да осъществява контрол върху тях и да се намеси.

Не на това мнение обаче са повечето хотелиери в Банско. Те са категорични, че ако държавата не вземе мерки да спре този ол инклузив или да го регламентира, както правят други държави в Европа, хотелиерите и ресторантьорите в Банско са обречени. Те дадоха за пример Гърция, където са намерили начин как това да стане. Ол инклузивът в южната ни съседка може да се предлага само във висок клас хотели и в хотели, които са извън населени места, за всички останали е забранен.

Те споделиха още, че монополът в Банско е изключително сериозен и че туристите идват с изключително евтини пакети в хотелите на „Болкан Холидейз“. Стойността им на човек е 100 лева, а в нея освен нощувка със закуска и вечеря и ползване екстрите на хотела се включва още лифт карта, чиято цена иначе е 65 лева, шатъл бус и такси.

Справка в интернет показва, че хотелите на фирмата са тези, които са известни в района като хотелите на Цеко Минев. Обявените цени са актуални от началото на януари до края на март. В четиризвезден хотел обявената цена за нощувка на човек за 2 дни е 216 лева, или 108 лева на ден с включена лифт карта. В хотели категория 4+ звезди пакетът е малко по-скъп и възлиза на 264 лева на човек, а в тризвездните пък е 170 лева за 2 дни. За пакет с повече нощувки цената в тези хотели е още по-ниска. 

Иначе официалното откриване на Световната купа по ски алпийски дисциплини ще бъде днес в центъра на Банско. Веднага след откриването ще бъдат наградени победителите в супергигантския слалом и слалома в днешния ден, и ще бъде изтеглен жребият за утре. От община Банско са подготвили редица мероприятия, които ще съпътстват събитието. Ути ще готви два дни, а заедно с кмета на Банско Георги Икономов ще направят най-голямата капама в събота. Михаела Филева, Дара, Павел, Венци Венц и 100 кила са част от концертната програма. Кулинарна изложба също ще съпътства събитието. В нея ще се включат редица представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш. Типично бански ястия като капама, бракадан, кукурини (стар традиционен бански десерт), баница с ориз, бански мезета и други ще представят членовете на „Уникално Банско“. 

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Калина

    На два пъти се дава пример с Гърция, ама ние не сме в Гърция, нито заплатите ни са като в Гърция. Непрекъснато слушаме в Банско колко е скъпо и ако се регламентират минимални цени на нощувките, ще стане още по-скъпо, съответно туристите ще намалеят. Това ли искат хотелиерите да изгонят хората. Трябва да има различни цени на нощувки, за да могат повече хора да си позволят да ходят в Банско.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *