Световният вицешампион по борба Кирил Милов, който прослави България и родната Дупница: Колкото повече младежи са в залата, по-малко ще е агресията на улицата, борбата калява характера, счупих подбедрица, претърпях операция и половин година се възстановявах, но не се отказах

Кирил Миленов Милов е роден в Дупница на 27.01.1997 г. Завършил е 166 спортно училище “Васил Левски” в София. От малък е фен на спорта, и конкретно на борбата. Таланта му открива известният треньор по борба в Дупница Виктор Бонев. Кирил Милов участва в много състезания, има куп медали от турнири, републикански първенства, европейски шампион е през 2014 г., олимпийски вицешампион за кадети през 2014 г., пето място на световно първенство за юноши. Последният му значим успех е световен вицешампион за мъже през тази година от световното първенство в Будапеща.
– Г-н Милов, какво е усещането да си световен вицешампион, наскоро успеха Ви честити в кабинета си и кметът на родния Ви град Методи Чимев?
– Изживяването да се кача на стълбичката на световно за мъже не може да се опише с думи, това е нещо много лично, което трябва да се почувства. А за гостуването ми при кмета се радвам, че ме повика да ме награди, все пак така прославям и името на Дупница.
– Откъде идва любовта Ви към този спорт, във Вашето семейство има ли хора, свързани със спорта?
– В моето семейство аз съм единствен спортист на професионално ниво. Любовта ми към борбата се породи още в 4 клас, когато завоювах първия си медал.
– Кой откри, че имате талант?
– Моят талант бе забелязан от треньора по борба в Дупница Виктор Бонев, а за успехите си дължа големи благодарности на всички треньори, помогнали да стигна дотук – това са Емил Будинов, Стефан Тошев, треньорите в националния отбор на България по борба Армен Назарян, Бисер Георгиев, Илиян Георгиев…
– Зад кадър остават трудностите на спортиста, вижда се само блясъкът на успеха, през какво сте минали Вие?
– Имал съм много трудности, например през 2015 г. счупих подбедрица и след тежка операция – 6 дни в болница и шестмесечно възстановяване, продължих да се състезавам и да гоня целите си.
– Как преминава един Ваш тренировъчен ден и какъв хранителен режим спазвате?
– Не спазвам някакви хранителни режими, просто се храня разнообразно за тренировки. Всеки ден различна тренировка, правя техника, сила, издръжливост, бързина…
– Вие сте част от националния отбор на България по борба с треньор легендата Армен Назарян. Какво е да си негов спортист?
– Да имаш треньор като Армен Назарян е голяма чест и винаги има какво да научиш.
– Какви качества трябва да притежава един борец и как да ги прилага на тепиха и в живота?
– За борбата като спорт са нужни много качества, трябва техника, издръжливост, бързина, сила и най-важното – воля и желание за победа, а в живота дисциплина.
– Налагало ли Ви се е да покажете майсторството си по борба в критична ситуация в живота?
– Не, не ми се е налагало и не мисля, че това е решението на проблема, независимо каква е ситуацията.
– Според Вас спортът помага ли за предотвратяване на агресията у младите хора и на какво се дължи тя в ежедневието ни?
– Спортът определено може да те научи на много важни неща. Мисля, че спортът въобще, не само борбата, предотвратява агресията у хората, защото когато си дисциплиниран и знаеш какви са ти целите, няма да проявяваш агресия по улиците, а ще тренираш в залата.
– Изкушавали ли сте се да ползвате стимуланти преди състезание?
– Не, никога не съм използвал забранени медикаменти, аз дори витамини рядко приемам, просто се храня разнообразно.
– Разкажете за победите си и за медалите?
– Имам много медали от турнири и републикански първенства – европейски шампион през 2014 г., олимпийски вицешампион за кадети през 2014 г., 5-о място на световно първенство за юноши и световен вицешампион за мъже през тази година. Посетил съм много страни. В някои страни ми е направило впечатление отношението към спорта, има много интересни култури, много красиви държави, но като България няма друга, казвам го с чисто сърце.
– Какво предстои в спортната Ви кариера?
– През следващата година има много състезания и квоти за олимпиадата в Токио 2020 г.
– Какво ще пожелаете на младите хора, които имат желание да тренират борба?
– На младите искам да кажа да вярват в себе си, да не спират да гонят целите си и мечтите си, рано или късно те ще се превърнат в реалност.
Интервю на
НИКОЛАЯ ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *