HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Световният шампион по силов трибой за ветерани, дупничанинът Роберт Михайлов: Спортът ме научи, че хубавите, истинските неща в живота се постигат бавно, с много труд и любов, бездействието тласка младежите към наркотиците, агресията е отдушник на бедността

Роберт Михайлов е роден през 1977 г. в Русе. Завършва основно образование в ОУ „Евлоги Георгиев“ – Дупница, учи в гимназия „Христо Ботев“, завършва висшето си образование в НСА – София, специалност „Треньор по силов трибой“. От 9-и клас тренира фитнес, запалва се по силовия трибой на едно от републиканските първенства по силов трибой в София през 1999 г. Там става трети… Негови треньори са били Митко Иванов и Андон Николов. През 2010 г. Роберт Михайлов заедно с брат си Михаил Михайлов учредяват клуб „Марек 13“ по силов трибой, председател на клуба е Михаил, а Роберт е старши треньор. Досега клубът има двама изявени на международно ниво спортисти – Даниел Костов, който става пети на световното по вдигане от лег 2012 г., и Иван Илиев – втори вицешампион на световното първенство в Беларус през 2016 г. На световното първенство по силов трибой за ветерани на 16.06.2017 г. Роберт Михайлов става световен шампион в категория до 83 кг.

Със старши треньора на „Марек 13“ Роберт Михайлов разговаряме за неговите победи и победите на състезателите от клуба, които са гордост както за община Дупница, така и за България.

– Г-н Михайлов, станахте световен шампион по силов трибой за ветерани в категория 83 кг на първенството в гр. Минск, Беларус. Какво е усещането да победиш?

– На 16.06.2017 г. в 16.00 часа започна моята категория до 83 кг. Основната идея на това първенство и моя цел беше да направя световен рекорд в движението мъртва тяга, което и се получи. На първия си опит на тягата излязох на 300 кг. Това беше рекорд на ветерани, с първия си опит постигнах 317 кг,  това беше европейски рекорд. На втория опит излязох на 325 кг – това вече беше световен рекорд. Всеки от опитите ми бе рекорд. Станах първи в силовия трибой – световен за ветерани. Доволен съм от представянето си, тъй като от 9 опита направих 9 успешни.

– От малък се занимавате с фитнес. Защо избрахте точно този спорт и каква е разликата между фитнеса и силовия трибой?

– Реално със силов трибой започнах да се занимавам на 21- годишна възраст. От 9-и клас се занимавам с фитнес. Силовият трибой има цел, гони се резултат, за разлика от фитнеса. Реално се гонят спортни постижения. Запалих се по силовия трибой на едно от републиканските първенства по силов трибой в София през 1999 г. Там станах трети..

– Зад всеки успял треньор стои друг треньор. Вашият първи е Митко Иванов, това ли е треньорът, който Ви е изградил като шампион?

– Имах доста треньори. Първият ми треньор от 1999 г. до 2003 г. беше Митко Иванов, който в момента е треньор по вдигане на тежести в Испания. Това беше треньорът ми на национално ниво. По-късно участвах на националното по силов трибой 2003 г., там треньор ми беше Андон Николов, с когото продължих да работя до 2008 г.  След 2008 г. сам съм си треньор, с консултант моят брат Михаил. С него до ден- днешен работим заедно в един екип.

– Завършили сте НСА, специалност „Треньор по силов трибой“. Защо решихте да останете в Дупница и да създадете спортен клуб“ и как минава един Ваш работен ден?

– През 2010 г. учредихме спортен клуб „Марек 13“, с председател Михаил Михайлов. Идеята е в Дупница да има клуб по силов трибой, който да създава европейски и световни шампиони. Засега реално имаме двама успели на международно ниво. Първият е Даниел Костов, който стана пети на световното по вдигане от лег 2012 г. Вторият ни успех е Иван Илиев, който стана вицешампион на световното първенство в Беларус през 2016 г. Работният ми ден започва от 9.00 ч. сутринта до 21.00 вечерта, тъй като в клуба има хора, които са работещи, ученици, студенти. Всеки от тях идва по различно време. Така че аз съм по цял ден в клуба. Работя и като охрана в София и тук в Дупница.

– Какво предстои в бъдеще за спортен клуб „Марек 13“?

– На 9-10 септември 2017 г. ни предстои републиканското първенство по силов трибой Купа България в Хасково.

– Вие сте старши треньор и работите с млади хора. Според Вас защо младите хора посягат към наркотиците и на какво се дължи днешната агресия?

– Според мен младите хора посягат към наркотиците, защото бездействат. Много зависи и от домашното възпитание. Агресията се определя от икономическото състояние на хората, а те са бедни… Агресията е вид отдушник на бедността.

– Община Дупница помага ли за развитието на спорта в града и на Вашия клуб?

– Да, разбира се. Община Дупница помага за развитието на спорта в града, помага също и на нашия клуб. Все пак има световна криза. Трудното в спорта е това да намериш спонсори.

– В разговора ни споменахте, че първият Ви треньор Митко Иванов е треньор по вдигане на тежести в Испания. Вие имате ли желание да имигрирате в чужбина и там да се занимавате с този спорт?

– Не, никога не съм имал желание да имигрирам в чужбина. Искам да остана в България, в Дупница, и да уча децата на силов трибой.

– Какво ще пожелаете на младите хора, които се занимават със спорт?

– Желая им по-малко травми и много успехи.

– Моля продължете изречението „За мен спортът е…”.

– 50% от моя живот. Силовият трибой ме научи, че хубавите, истинските неща в живота се постигат бавно, с много труд и любов!

Интервю на НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *