Световноизвестният аниматор и режисьор Т. Ушев прекрачи прага на училището си в родния Кюстендил, изненадаха го с две негови рисунки от ученическите му години

Световноизвестният графичен дизайнер и аниматор Теодор Ушев влезе в училището в Кюстендил, където е учил до седми клас. Заедно с екипа си той се запозна с учениците от 5 „а“ клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, като влезе в часа им по изобразително изкуство.

Емоционална беше срещата на Ушев с неговите ученически рисунки, с директора Мариана Панчева и неговата съученичка Владислава Исакова, която е начален  учител в училището

„Това беше наистина незабравимо преживяване за всички ученици от 5 “а” клас и за целия учителски екип. За децата беше много вълнуващо да се срещнат с толкова известен  художник. Показахме му две негови рисунки, които се пазят в училището,  рисувал ги е като ученик. Ушев беше много изненадан. Наистина незабравим час!“, разказа учителят по изобразително изкуство Евгени Серафимов . 

В момента Ушев снима първия си игрален филм в България, озаглавен “Ф1.618”. „ Очарован съм от професионализма, отдадеността и хъса, с които работим с колегите. Това са хора, които са дълбоко мотивирани да правят нещата по най-добрия начин, независимо от условията и несгодите”, сподели той пред 5 „а” клас.

Самият Теодор Ушев е роден през 1968 година в Кюстендил в семейството на художника Асен Ушев и съпругата му Валя. Теодор има по-малка сестра Бояна. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран“.
През 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша”  беше номиниран за наградата на американската филмова академия „Оскар” за късометражен анимационен филм. Кюстендилецът от години живее в Монреал, Канада.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *