Светъл празник е, чудно красиви имена черпят за здраве

На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, честваме един от най-светлите празници – Бъдни вечер. Православната църква почита Св. Евгения.

Тя била дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил управител на гр. Александрия. Но младата Евгения не се увличала от мечти нито за женитба, нито за някакво бляскаво бъдеще. Случайно попаднали в ръцете й посланията на св. ап. Павел. Поразена от високия смисъл на християнските песнопения, които случайно чула веднъж по време на една разходка извън града, Евгения решила окончателно да се присъедини към християнското общество. Тя се облякла в мъжки дрехи, за да може по-удобно да се скрие, когато вземат да я търсят, и напуснала родната къща.

Отишла в един мъжки манастир, като се препоръчала за брат на придружаващите я слуги. Всички те били приети и скоро кръстени от епископ Елий, известен със своя свят живот. След смъртта на игумена единодушно била избрана на негово място. 

24 декември е последният ден от втория по продължителност християнски пост – рождествения. Според традицията от Игнажден до Бъдни вечер се яде само растителна храна с олио.  

За Бъдни вечер се спазват редица традиции, обичаи и обреди. Сред тях е слагането на точно определен брой ястия на трапезата, изгарянето на бъдника, раздаването на празничната питка, чупенето на орехи. Всички тези ритуали са свързани с гадания и пожелания за здраве, късмет и берекет през следващите месеци.
 

Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *