Светът “скочи” на Северна Корея! След успешния тест на водородна бомба

Северна Корея е разработила водородна бомба, която може да бъде използвана като бойна глава за новата междуконтинентална балистична ракета (МБР). Часове след разпространяването на новината властите в Пхенян официално признаха, че са извършили тест на водородна бомба и го определиха като “напълно успешен”, информира CNN.

Германският канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон призоваха към по-строги европейски санкции по отношение на Северна Корея, след като режимът ѝ съобщи, че е провела изпитание на водородна бомба, информира “Франс прес”, цитирана от Агенция “Фокус”.

„Канцлерът и президентът са съгласни, че Северна Корея нарушава международното право и международната общност затова трябва да реагира решително срещу тази нова ескалация“, пише в официално заявление на германското правителство, след като тя е провела разговор с Макрон. От там добавят, че двамата лидери „призовават към по-строги санкции на ЕС срещу Северна Корея“.

Японският министър-председател Шиндзо Абе определи ядреното изпитание на Северна Корея като „абсолютно неприемливо“ и добави, че ядрената ѝ и ракетна програми сега представляват „смъртна и спешна“ заплаха за страната му, предаде “The Guardian”.

„Фактът, че Северна Корея е привела ядрено изпитание е абсолютно неприемливо за страната ни. Ядрената и ракетната програми на Северна Корея са заплаха, която е смъртна и спешна за сигурността на нашата страна и която е навлязла в нова фаза. Изпитанието значително вреди на регионалния и на световния мир и стабилност. Япония изпраща строг протест срещу Северна Корея и я осъжда с най-силни думи“, заяви Шиндзо Абе.

Американският президент Доналд Тръмп определи действията на Северна Корея като „опасни и враждебни за САЩ“, след като режимът в Пхенян изпита водородна бомба, пише “The Hill”.

„Северна Корея извърши голямо ядрено изпитание. Нейните думи и действия продължават да бъдат много враждебни и опасни за САЩ“, написа Тръмп в профила си в социалната мрежа Twitter.

Министерството на околната среда на Китай пък стартира извънреден план за реагиране в североизточната част на страната във връзка с възможното радиоактивно замърсяване заради поредното ядрено изпитание на КНДР. В трите североизточни провинции Лаонин, Цзилин и Хейлунцзян, както и в провинцията Шандун работят автоматичните контролни станции за измерване на радиационния фон.
 Реакция имаше и от България.

“Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност. Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път”. Това гласи съобщение на българското Министерство на външните работи.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *