Светът шокиран от кървавите ексцесии в Македония (ОБЗОР)

Европейският съюз /ЕС/ осъди насилието и настоя за политически диалог в македонските институции. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини призова вътрешното министерство и полицията в страната да гарантират сигурността на парламента и депутатите. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в „Туитър“, че е „шокиран“. “С голямо безпокойство следим за развитието на събитията в Бивша югославска република Македония и призоваваме за сдържаност и спокойствие. Насилието, насочено срещу демократичните институции и избраните предстватиле на народа е недопустимо”, заяви официалният говорител на генералния секратар на ООН, цитиран от блиц.

В профила си в „Туитър“ посолството на САЩ в Скопие заяви, че случилото се не е в унисон с демокрацията и е неприемлив начин за решаване на противоречията. Вашингтон ще сътрудничи с избрания от мнозинството председател на парламента, за да подкрепя демокрацията. Тревога от изострянето на обстановката в Република Македония изразиха властите в Албания и Косово. Албанският премиер Еди Рама призова сънародниците си в Македония да запазят спокойствие, да не реагират на провокации и да покажат, че желаят стабилността и по­нататъшната демократизация на страната. В телефонен разговор с македонския президент Георги Иванов председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е призовал за . Той е заявил още, че демокрацията не допуска насилие.

Президентът на Република Македония от своя страна е благодарил за изразената съпричастност на българския народ, съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ. От българска страна ще продължава постоянното наблюдение на процесите в Република Македония, въпреки че към момента няма непосредствени рискове за нас. Това е оценката на ситуацията след консултативна среща в МВР с участието на вицепремиера Стефан Янев, вътрешния министър Пламен Узунов и ръководителите на структури от сектора на сигурността Демокрацията и правовия ред са висша ценност за всяко общество и трябва да се отстояват ежедневно, чрез върховенството на закона. Това написа в профила си във “Фейсбук” председателят на Народното събрание Димитър Главчев по повод ситуацията в Македония, където късно снощи протестиращи нахлуха в Събранието и нападнаха депутати, провокирани от избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента. “Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от Европейските ценности. Ще защити свободата и справедливостта, а държавните институции ще са гарант за правата на личността, достойнството и сигурността”, споделя още Димитър Главчев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *