Свещеник изля мъката си! Свика събрание и обяви: Църквата ще се срути

Свещеник Георги Гелов и кметът на дупнишкото село Бистрица обявиха на общоселско събрание, че покривът на храма “Възнесение Господне”, който е в центъра на селото, е пред срутване. Свещеникът свикал събранието, след като при ремонт на ел. инсталация се оказало, че на места дървената част на храма е изгнила и е въпрос на време да се срути.

Миряни атакуваха с въпроси свещеника защо се бави ремонтът на ел. инсталацията, защо от храма е изнесено всичко, с изключение на иконите.

Отец Г. Гелов заяви пред присъстващите около 30-ина души на събранието: “Първоначалната ми идея беше да се ремонтира ел. инсталацията, която е отпреди повече от 50 г. и има опасност от пожар. Като започна подмяната обаче, се откри част от покривната конструкция, която се оказа, че е изгнила и при едно земетресение може да се стовари в храма. Ел. инсталацията е готова, но се налага спешен ремонт на покривната конструкция, което ще отнеме време. Такъв ремонт е правен през 1965 г., за което има протокол от тогавашното настоятелство на храма. Архитект и конструктор оглеждаха покрива, за да кажат какво и как точно трябва да се направи. Изпратили сме писмо от църковното настоятелство до Светия синод, с което уведомяваме, че ремонтът на покрива на храма е неотложен и са необходими много средства, с каквито ние не разполагаме. Нещата ще се проточат”, заяви свещеникът.

Председателят на пенсионерския клуб в селото инж. Николай Пешев обеща събраните пари за екскурзии на пенсионерите от селото да се дарят за ремонта на храма. Коментирано бе и да се търси спонсорство от заможни хора от селото за ремонта.

В село Бистрица живее Иван Бонски, който е и в настоятелството на храма. Неговата фирма има магазини в цяла България. Спас и Гичка Михайлови пък са собственици на къща за гости. От селото е и известният златар в Дупница Марин Маринов, гастарбайтери също могат да помогнат, надяват се бистричани.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *