
Необходими продукти:
Около 1 кг свински гърди с кост (цяло парче), около 1 кг еднакви по големина картофи, прясна мащерка, сол, сладък червен пипер, черен пипер, 50 г краве масло, 150 мл светла обикновена бира и 100 мл вода.
Още: голям лист алуминиево фолио, тава.
Начин на приготвяне:
обелете картофите и ги измийте. Разтопете кравето масло и добавете към него 1 равна чаена лъжичка сладък червен пипер, 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер (може и по-малко), една и половина чаена лъжичка сол и листенцата на 4-5 стръка прясна мащерка (сега се предлага целогодишно по магазините).
С тази смес намажете добре от всички страни свинските гърди и картофите. Налейте в тавата бирата и водата. След това сложете цялото парче свински гърди в тавата и около тях
наредете картофите. Покрийте добре с алуминиево фолио и сложете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса на средната скара. Печете 60 минути, след което внимателно отстранете фолиото. Внимавайте при отстраняването на фолиото горещата пара да не ви изгори.
Оставете ястието да се запече докато придобие приятен златист загар. Сервирайте вкусните свински гърди с кост като ги нарежете и към всяка порция добавите по няколко картофа. Поръсете с листенца мащерка.