Свързват с панорамен път началната станция на лифта в Банско с голф игрището и Кулиното

Изграждането на приют за безстопанствени кучета е сред обектите от първостепенно значение за община Банско за следващата година. Обектът е включен в годишната програма за управление и разпореждане с имотите, собственост на община Банско за 2021 година. Идеята е такъв приют да бъде изграден върху общински имот с големина от 3925 кв.м, намиращ се в близост до пречиствателната станция в курорта. През предстоящата година община Банско ще стартира процедура по преотреждане на имота, както и необходимите съгласувателни процедури за изработката на ПУП, който да е съобразен с бъдещото строителство.

Сред обектите от първостепенно значение е и построяването на панорамен път в подножието на Пирин, който ще свърже Банско с Бетоловото край Разлог. Там също всичко е в съвсем в начален етап и предстоят процедури по преотреждане на имотите и отчуждителни процедури, тъй като трасето на бъдещия път засяга и доста частни такива. Пътят ще осигури директна връзка между началната станция в Банско, голф игрището в Разлог и ски зона Кулиното. Община Разлог още през  пролетта стартира отчуждителни процедури за имотите, които са на нейна територия и са засегнати от отсечката от Бетоловото до Кулиното.

Приоритетни за община Банско е и разширяването на гробищните паркове в град Добринище и селата Кремен и Осеново. В списъка е още довеждащият водопровод от м. Караманица до Банско, корекцията на река Глазне, както и обособяването на терени за загробване на умъртвени животни в четири от  съставни села – Обидим, Гостун, Осеново и Кремен. За тези имоти също предстоят такива процедури.

В бъдещите планове на общината е и придобиване на имотите, собственост на Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм „Алеко Константинов” в Банско. Те все още са на разпореждане на Министерството на земеделието и храните, въпреки че училището от няколко години е с общинско финансиране. Стъпки за промяна на статута му бяха предприети през 2015 година, когато по решение на Общинския съвет и след депозирано писмо до Министерски съвет  училището бе безвъзмездно прехвърлено от ведомството на община Банско и тя придоби собствеността му. Имотите обаче заради чисто бюрократични процедури все още не са прехвърлени и през предстоящата година администрацията в курорта ще предприеме стъпки и в тази посока.   

Годишната програма вече е публикувана на страницата на община Банско за обществено обсъждане. Тя ще бъде разгледана и гласувана от Общинския съвет, след като изтече едномесечният срок за даване на мнения, предложения и становища.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *