Свършиха леглата за COVID-19 в “Пирогов”

“Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички бяха по-спокойни, всички се отпуснаха. Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата, заяви пред Нова тв директорът на “Пирогов” проф.д-р Асен Балтов.

Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR  тестове.

Той е на мнение, че тези хора са опасни за здравната система. Проф. Балтов изрази желание да се наблегне на най-важните мерки в момента. Според него медиците, които работят в COVID отделения са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда.

“Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват”, препоръчва проф. Балтов.

Директорът на “Пирогов” разкри, че вероятно отново пред болницата ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента в двора на лечебното заведение действа само един. Към момента капацитетът на “Пирогов” е запълнен. В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите  – 68 случая, от които 4 са в Реанимация.

“За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. “Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и на страната”, добави проф. Балтов. Според него предстои отварянето на нови допълнителни отделения. Той увери, че в “Пирогов” има достатъчно лекари.

“Те обаче са изключително уморени. Това са 6 месеца постоянен труд. За съжаление много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус”, посочи директорът на болницата.

Проф. Балтов пожела кураж на колегите си за професионалния им празник и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията, въпреки че обясни,  че според него този вирус е “тунингован”. “Това е вирус, който не се подава на нищо, свързано с вирусологията. Има някакъв лабораторен принос към този вирус, защото всички короновируси са изчезвали и самозаразата е спирала”, заключи той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *