Свършиха направленията за PCR тестове в Благоевградско

В Благоевградско се надига недоволство, тъй като от утре направленията за PCR тестове ще бъдат ограничени. От Здравната инспекция заявиха, че за да не превишават лимитите, от утре ще издават по 30 вместо досегашните 100 направления на ден.

Изчерпаните направления лишиха стотици хора от възможността да се изследват безплатно. В частните лаборатории всеки трябва да плаща PCR теста от собствения си джоб. От утре отново ще има налични направления, но в по-малък брой, съобщава NOVA. Причинита за изчерпания лимит е увеличилият се брой на заразени, както и на техните контактни лица.

Ситуацията в болницата в Благоевград е стабилна. Легла за пациенти с COVID-19 има достатъчно, а пациентите с коронавирус са в добро състояние. В Разлог обаче болницата е с изчерпан капацитет. В нея за момента се лекуват само хора в средно тежко състояние, а ако се наложи превеждане в реанимация, пациентите се транспортират към Благоевград. Само две са свободните легла в лечебното заведение в Гоце Делчев. Там сериозен продължава да бъде проблемът с медицинските сестри.

„Очакваме от областния управител да разговаря с ректора на благоевградския университет за медицински сестри да стажуват тука при нас. Имаме разговори за това да се отпуснат още 10 легла, но това ще бъде ако се появи някакъв нов по-тежък ръст на заболеваемост”, заяви д-р Петър Филибев, директор на МБАЛ “Иван Скендеров” – Гоце Делчев.

Междувременно в Петрич обмислят да забранят масовите семейни тържества на закрито.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *