„Св. Ив. Рилски“ в Кресна отбеляза първия си за годината храмов празник с курбан, митрополит Серафим оглави литургията

Неврокопският митрополит Серафим вчера оглави празничната литургия в кресненската църква „Св. Иван Рилски“, която отбеляза храмовия си празник. Десетки миряни се събраха рано сутринта в храма, за да участват в църковния обред, при който за пръв път тази година бяха на разстояние помежду си и с медицински маски.

След литургията в храм-костницата в Кресна бяха организирани заупокойна молитва и водосвет за здраве и благославяне на миряните. Празничният курбан, организиран от отец Георги Танчев, бе в чест на светеца -небесен покровител на българите, и бе почетен от вярващите в цялата община.

След месец – на 27 ноември, църквата ще отбележи втори храмов празник, който бе съгласуван преди 2 г. лично с митрополит Серафим. Тогава единствената българска църква с 2 храмови празника ще почете мощите на Свети Яков Персиец, частици от които са вградени в светия престол на храма при изграждането му през 1941 година. Преди години отец Георги намерил още такива частици в полуразрушен храм в кресненско село и ги донесъл в „Св. Ив. Рилски“. Оттогава, редом до кутията с мощите на светеца, в храма е поставена и негова икона, дарена от  благоевградски зограф. С решение на ОбС от 2018 г. 27 ноември е неработен и неучебен ден в общината.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *