Един от основателите на СДС в Благоевгрд заряза сграда за половин милион!Неосъщественият колеж по туризъм се руши, от 10 г. никой от собствениците не е стъпвал в нея

Сградата на неосъществения колеж по туризъм в Сапарева баня се руши. Стъклата на прозорците са изпочупени, таванът е прогнил и всеки момент може да падне и нарани някого от младежите, които се промъкват вечер вътре. Сградата се отваря само на Гергьовден, за да се вземе ток за събора. През останалото време не се наблюдава от никого, няма и охранителни камери. 
Преди 2000 г. там се е помещавало училище за деца до 4 клас, за да не пътуват децата от кв. “Гюргево” до училището в Сапарева баня, което е на около 2 км.
“В сградата се събират младежи, пият, пушат. Чуват се викове до късно през нощта. Има счупени прозорци, през които влизат необезпокоявани от никого. Щяха да отварят колеж, но от 10 години никой не е идвал да нагледа имота. Знаем, че не е на общината. Купиха го някакви професори, учени хора, и го оставиха на произвола”, коментираха пред репортер на “Струма” хора, живеещи в съседство.
Репортерска проверка установи, че фирма “Възраждане 2” ЕООД е купила сградата на бившето училище в кв. “Гюргево” за 300 000 лв. през 2008 г. от общината в Сапарева баня. През 2008 г. фирмата е регистрирана в Сапарева баня, като управител е проф. Людмил Георгиев, един от основателите на СДС в Благоевград, бивш член на ЦС на ДПС, политически психолог, сега преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Като съдружник във фирмата е и фирма ”Възраждане 1″ ООД, в която партньор е Петър Славейков.
През 2008 година е започнат основен ремонт на сградата, в която щял да се помещава колеж по туризъм. За ремонта фирмата хвърлила около 200 000 лв. От 2010 г. обаче ремонтираната сграда стои заключена и се руши. Опасна е за младежите, които влизат вътре. На лицевата част на сградата някога е имало даже и надпис “Колеж по туризъм “Св. Георги Победоносец”, от който са останали само няколко букви, които напомнят за намеренията на собствениците да отворят колеж, който да захранва с кадри местния туристически бизнес.
Репортер на “Струма” се свърза по телефона с бившия кмет на Сапарева баня Сашо Иванов, който управляваше града по това време, и го попита защо пропадна идеята за колеж в Сапарева баня през първия му мандат. Ето неговия отговор:
“През 2007 г. с проф. П. Славейков и проф. Людмил Георгиев проведохме разговор за покупко-продажба на бившето училище в кв. “Гюргево”, което беше рухнало. С решение на Общинския съвет им продадохме само сградата на училището с уговорката, като тръгне колежът, да им продадем и 2 дка от двора на училището, който е около 5 дка общо”, заяви за “Струма” бившият кмет на Сапарева баня Сашо Иванов, който управляваше града по това време и допълни: “Подготвиха документация за акредитация на учебното заведение, но им беше отказано. Тогава министър на образованието беше Даниел Вълчев, той издаде заповед да не се отварят нови колежи и не получиха акредитация. След това се опитаха да вземат акредитация за други професии, но нещата пак не се случиха и готовата постройка остана без надзор. При една среща с тях ги помолих да сложат СОТ, за да няма посегателства, но те не сложиха охрана. Преди няколко години влизах в сградата и видях изкъртени врати ,счупени прозорци…”, разказа С. Иванов.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *