Сделката по продажбата на бивша бензиностанция в „Гиздова махала” за 157 777 лв. взриви бурен скандал на първата работна сесия на новия ОбС в Дупница

„Подсказано” ли е при офертата на победителя „Никми” ООД в суматохата по време на изборите, попитаха съветници, общинският председател К. Костадинов се възмути от кавгата и обяви: Станахме свидетели на борба между двама червени олигарси, чувствам се омерзен и опетнен от случилото се…

Грандиозен скандал за приватизационна сделка с общински имот се разри вчера на първото работно заседание на новия ОбС в Дупница. Членовете на конкурсната комисия за имота се обвиняваха едни други в некомпетентност. Една от точките на дневния ред бе свързана с проведения конкурс за продажба на имот от 1007 кв.м в бивша бензиностанция в квартал “Гиздова махала”. Конкурсната комисия е определила за купувач фирма “Никми” ООД, която е собственост на бащата на общинския съветник от СДС Иван Раков – Милан Раков, а на второ място е фирма “Плам и синове”, за което “Струма” писа.

Вчера на първото заседание на ОбС общинският съветник от “Народен съюз” Вергил Кацов попита от името на “Плам и синове”, която е изпратила писмо до общинските съветници, по какъв критерий е определен победителят, спазени ли са всички правила при провеждане на приватизационни сделки. Изпращано ли е писмо от комисията до другия участник в конкурса за уточнения и те как са повлияли на решението на комисията.

Конкурсът е проведен по време на изборите за местна власт и неспечелилата фирма пита дали решението на комисията не е било повлияно от факта, че текат избори.

Председателят на конкурсната комисия Йордан Йорданов се измъкна от въпросите с обяснението, че е подписал за конфиденциалност и заяви, че комисията е работила прозрачно и няма никакви нередности в провеждането на конкурса.

Лидерът на БСП и общински съветник Станислав Павлов си призна, че е бил подведен от юристите в комисията, тъй като не бил обяснен чл. 35, ал. 5 от Закона за търговете и конкурсите.

“Аз ще вдигна леко завесата на конкурса. Основните критерии, с които се съобразявахме, бяха цената, за която бяха определени 50 пункта, броят на работните места и запазване на предназначението на обекта, по 20 пункта. Всеки от 5-членната комисия направи протокол по колко точки определя за всеки критерий. Накрая ги събрахме и определихме “Никми” ООД на първо място и на второ “Плам и синове”. Комисията реши да изпрати писмо на една от фирмите, в което се изискваше колко работни места ще се открият, тъй като не бяха написани в документите, и каква инвестиция ще направи в парцела. Това писмо е намеса в конкурса след отваряне на офертите, но никой не каза от юристите. Аз не съм юрист и се чувствам подведен”, заяви Станислав Павлов.

Общинският съветник и бивш кмет на Дупница арх. Асен Пилев, който е част от комисията, заяви пред колегите си: “След като направих протокола, установих, че и двете фирми имат еднакви възможности. Решението ми беше 50/50, но фактът, че едната фирма дава 157 777 лв. за имота, а другата беше предложила 93 000 лв., бе определящ да класирам на първо място „Никми” ООД. Съвестта ми е чиста”, заяви арх. Асен Пилев.

Заместник-председателят на ОбС Йонко Гергов, който беше избран за трети мандат на този пост, се почувства засегнат от изказването на Ст. Павлов, че е подведен от юристите, визирайки го като член на конкурсната комисия, и се защити: “Аз не съм държал ръката на Павлов да подписва протокола. Наистина изпратихме писмо до една от фирмите, която ни върна отговор, че ще отвори 5 работни места, а на друго място бе записала 10. Не знаехме кое от написаното е вярно. Не сме обърнали внимание, че е предложил по-висока инвестиция”, обясни Гергов.

И тъй като заради подписаната декларация за конфиденциалност членовете на конкурсната комисия говореха с недомлъвки, д-р Пламен Соколов поиска разискването по сделката да продължи при закрити врати за медиите, за да се изяснят точно нещата.

Председателят на ОбС Костадин Костадинов подложи на гласуване искането на д-р Соколов, но чест от колегите му в ОбС не го подкрепиха и дебатът продължи.

Съветникът Георги Георгиев предложи да се спрат дебатите и да се гласува с думите: “Срам и позор е за новия Общински съвет това, което се говори в момента. Да спрем с дебатите и да гласуваме!”.

При последвалия вот “за” класираната на първо място фирма на Милан Раков и Николай Ганчев гласуваха 21 съветници, 8 бяха „против” и трима гласуваха с “въздържал се”.

След приключване на сесията Станислав Павлов попита останалите участници в конкурсната комисия дали са ходили в кабинета на вр.и.д. кмет по време на изборите между двете срещи на комисията и какво е казано.

Новоизбраният председател на ОбС Костадин Костадинов заяви след гласуването: “Станахме свидетели на борба между двама червени олигарси. Един червен олигарх, който притежава няколко червени политици, а вероятно и депутати, в духа на прехода може да мине евтино. Очевидно му е било обещано нещо, но за нещастие се яви друг, по-влиятелен олигарх и даде по-висока цена за имота. Чувствам се омерзен и опетнен от случилото се на заседанието на ОбС. Днес областният председател на БСП и общински съветник Станислав Павлов се опита да манипулира Общинския съвет. Изумен съм от случилото се и се надявам повече да не се повтори. Ние, демократите, не участваме в такива игрички и се извинявам на цялата демократична общност”, заяви Костадинов.

Общинските съветници дадоха съгласието си общината да изтегли кредит от фонд “Флаг” в размер на 800 000 лв., с който да доплати на финансиращия орган част от детската градина в жк “Бистрица” и физкултурен салон в едно от училищата в общината.

Кметът Методи Чимев се обоснова пред съветниците, като заяви: “Кредитът се налага, за да доизплатим строежа на детската градина и физкултурния салон и като получим пълното плащане по финансиращия орган, ще върнем парите на фонда”.

Всички общински съветници гласуваха за теглене на кредита.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *