Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград иска общината да им намали с 50% наемите до края на 2020 г. и 60% отстъпка за такса смет

С 50 % общината да намали наемите за общински обекти, в това число закрити и открити площи към кафенета, сладкарници и ресторанти до края на 2020 г. искат от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград. Вчера след дискусии и постигане на консенсус между членовете председателят на сдружението Павел Иванов, собственик на хотел „Феникс”, е внесъл предложението до кмета Р. Томов и председателя на ОбС А. Тодоров. В него ресторантьорите, хотелиерите и туроператорите настояват всички търговски обекти, които не развиваха търговска дейност за периода на извънредното положение, да се освободят от такса смет, а заради ограниченията, които остават в сила, тази такса да се намали с 60% до края на годината за всички, засегнати от мерките търговски обекти. 

„Знаем, че общината е зле финансово, но ако не се направи нищо, ще станем свидетели на доста фалити. В момента всеки се спасява сам и на всички в бранша е много трудно, затова смятаме, че ако общината направи временни отстъпки, това ще е глътка свеж въздух, за да се стабилизират работещите в тези сфери и да преодолеят последиците от карантината”, обясни Павел Иванов.

В искането си той и колегите му предлагат да не се събират наемни вноски от наемателите на общински търговски обекти, които нямат право да работят и след отмяна на извънредното положение, докато това ограничение на се отмени. „Става въпрос за собствениците на дискотеки и нощни клубове”, уточни Иванов.

Той настоява още да се намалят концесионните такси до края на 2020 г. с 50 % за концесионерите, засегнати от извънредното положение заради паднали с над 50% обороти в стопанисваните от тях обекти.

„Другото ни важно искане е общината да създаде публичен регистър на договорите за наем на общински обекти, открити площи и концесии и информацията да е публична. Настояваме да се маркират платените площи, както се правеше преди години, и да се контролира спазването им от наемателите. Така всички ще са при равни условия и няма да има напрежение сред собствениците на заведения. Искаме в този регистър да се подава актуална информация всеки месец за платените и дължими наеми, включително за 5 г. назад. Така обществото ще се превърне в естествен коректив и няма да има условия за двоен аршин спрямо наемателите”, посочи Павел Иванов. Той отбеляза, че се надява в близките дни на срещи с кмета и председателя на ОбС, на които да се обсъдят исканията на бизнеса, който представлява, и възможностите на общината.

Как ще реагират обаче стопанисващите кафенета, сладкарници, ресторанти и нощни клубове, които не са наематели на общински имоти, а на частни. Те също са потърпевши от пандемията, но продължават да плащат стриктно наемите си, както и заплати на персонала. Така че условията не са равни!

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *