СДС атакува властта в Благоевград с обща листа с партия ЕНП, от която е ОбС председателят Р. Тасков

СДС ще участва в обща листа за общински съветници с партия ЕНП в Благоевград, от която е сегашният председател на ОбС Радослав Тасков, и ще подкрепи кандидатурата за кмет на Атанас Камбитов от ГЕРБ. Това обяви вчера пред
“Струма” Костадин Костадинов, член на НИС на СДС, отговарящ за Югозападен регион.
Със сигурност в съвместната листа ще влезе местният лидер на СДС – Благоевград Давид Сукалински, който е действащ общински съветник и зам. председател на Патентното ведомство в София, назначен като такъв по време на коалиционния кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок.
Другият кандидат е зам. директорът на Трето училище “Димитър Талев” Васил Чолаков, който навремето беше общински съветник в листата на СДС като представител на КНСБ.
Областният председател на СДС в Пиринско Димитър Димитров, който беше и губернатор на Пиринско в служебния кабинет, си е направил отвод от участие в листата за общински съветници.
В нея няма да намери място и директорът на Шесто СУ “Иван Вазов” Димитър Арабаджиев, който е зам. председател на СДС – Благоевград. Той, както и бившият син депутат Ясен Попвасилев, станаха част от Инициативния комитет, издигнал бизнесмена Румен Томов като независим кандидат за кмет на Благоевград, който завчера бе припознат и от БСП.
“Местните избори са мажоритарни, аз подкрепям Румен Томов, който е успешен строителен предприемач, трето поколение благоевградчанин. На политическия терен трябва да излязат добре подготвени кандидати, а кой ще бъде избран, решават хората. СДС има рамково, а не коалиционно споразумение с ГЕРБ. От вас научавам, че СДС ще има обща листа в Благоевград с ЕНП. Според мен трябваше да се проведат разговори и с други десни партии като ДСБ”, заяви Димитър Арабаджиев.
От своя страна, Давид Сукалински потвърди, че се водят преговори за съвместна листа с ЕНП, с уточнението, че коалиционното споразумение още не е факт.
В Кресна синята партия номинира Илиян Кръстев за кандидат за кмет, който беше 2 мандата градоначалник там, и ще участва със самостоятелна листа за съветници, разкри Костадин Костадинов.
Листи сините ще имат и в общините Петрич, Струмяни и Хаджидимово, където ще подкрепят кандидатурите за кмет на досегашните управници Димитър Бръчков, Емил Илиев и Людмил Терзиев. СДС ще излезе с листа за общински съветници в Гърмен, за чиято подредба ще разчита на кметицата на село Огняново Димитрия Гюрова, която ще се кандидатира за нов мандат.
В Гоце Делчев СДС ще се коалира с ВМРО за листа за общински съветници и ще подкрепи кандидата за кмет на ГЕРБ. В Банско СДС подкрепя сегашния кмет на ГЕРБ Георги Икономов и ще има собствена листа за съветници.
За първи път в 30-годишната си история СДС няма да има своя листа за общински съветници в Разлог и Сандански. Причината е, че в Разлог структурата им не съществува, като там няма да изразяват подкрепа и за кмет, докато в Сандански застават зад сегашния кмет на ГЕРБ Кирил Котев.
СДС ще формира листи в Белица, Якоруда и Сатовча, за разлика от безпрецедентното неучастие в избора за общински съветници в двете големи общини Разлог и Сандански.
Другият скандален обрат е в Симитли, където СДС е на път да се откаже от кандидатурата на ексфутболиста и бивш изпълнителен директор на ФК “Септември” /Симитли/ Методи Стойнев, обявен като такъв преди две седмици лично от члена на НИС Костадин Костадинов и местния лидер Здравко Ушатов, който бе представен като човек с успешна професионална кариера и шампион в живота. СДС ще се преориентира към сегашния кмет Апостол Апостолов, който се ползва с подкрепата на ГЕРБ и почти всички партии, с изключение на БСП.
С пренареждането на картите националното ръководство на сините поставя в конфузна ситуация местните си лидери, от която се очаква да излязат с тривиалното обяснение за рамковото споразумение между СДС и ГЕРБ. Методи Стойнев е бил наясно за развоя на събитията. Вчера при опита да го попитаме дали ще участва като кандидат за кмет от друга партия или инициативен комитет, той отклони разговора под предлог, че е в среща.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. емилия кирилова

    с кой е водил сукалински преговори,та е взел такова решение.той сам е взел това решение.това е една двулична ,безсрамна игра.не е ли по справедливо,кой работи извън благоевград,да не бъде в листата.другарю костадинов,като отговарящ за югозападен район,взехте ли друго мнение,дали това е справедливо решение.това е гнусно,долно,непочтено.ако имате малко морал ,ще промените решението ,което сте взели сами.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *