Северният полюс подлуди учените – мести се прекалено бързо!

Земният северен магнитен полюс се измества толкова бързо от няколко десетилетия, че предишните изчисления вече не бяха достатъчно точни за навигация и специалистите актуализираха мястото му вчера година по-рано от графика, съобщи Асошиейтед прес.

Северният магнитен полюс се измества с около 55 км годишно. Той премина международната линия за смяна на датата през 2017 г. и излиза от Канадския Арктик на път към Сибир.

Постоянното изместване е проблем за компасите в смартфоните и потребителската електроника. Самолетите и корабите също го използват за помощна ориентация, обясни геофизикът Арно Чулиат, главен автор на новоиздадения Световен магнитен модел. Джи Пи Ес системата обаче не е засегната, защото е спътникова.

Американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата и Британският геоложки институт актуализират мястото на северния магнитен полюс на пет години през декември. Сега обаче го направиха по-рано заради по-бързото му движение, предава dnes.bg.

От 1831 г., когато е измерен за първи път в канадския далечен север, магнитният полюс се е придвижил с 2300 км към Сибир. От 2000 г. обаче изместването му се ускори от 15 км годишно на 55 км годишно. Причината е турбулентност в течното външно земно ядро.

Магнитният южен полюс се движи много по-бавно от северния, пише БТА.

Земното магнитно поле отслабва и след време северният и южен полюс ще разменят полярността си. Това се е случвало многократно в историята на Земята, но не и през последните 780 000 години. Когато стане, няма да е като обръщането на монета, а ще отнеме поне 1000 години.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *