HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Седем имота за минимум 600 000 лв. пуска за продажба община Благоевград

Продажбата на седем общински имота в Благоевград ще дискутират съветниците утре. Най-апетитният от тях е с големина 906 кв.м на ул. „Ал. Стамболийски“, срещу казармата, над кампуса на Американския университет и е с базисна цена 261 820 лв. Мястото е точно до бившия общински паркинг, който преди година съветниците продадоха на бизнес дамата Тонка Трайкова, собственичка на КФМ, която бе декларирала намерението си да строи там кооперация. До сделката се стигна след два неуспешни опита да се прокара решението на сесия, едва на третия местният парламент даде съгласието си. Цената на съседния имот, който сега се пуска на търг, се очаква да скочи заради отличната локация – близо до пазара и на главен път, а разрешената височина за строителство е до 15 метра. За сравнение неотдавна бизнесмен извади 100 000 лв. за 4 пъти по-малък терен в жк „Еленово“ –  на мястото на събореното незаконно заведение „Камъчето“.

Най-странният имот, който общината смята да продава, е от 167 кв.м на ул. „Вардар“ в кв. „Освобождение“. Близо до мястото има жилищни сгради, не е далече и от ЮЗУ „Н. Рилски“. Оценката му е 16 019 лв., размерът му едва ли е достатъчен за къща или кооперация, а формата му е триъгълна. Любопитно е, че в съседство има още два също малки общински имота, а становището на комисията по ТСУ е против продажбата му.

Два имота в жк „Ален мак“, които преди дни станаха предмет на сериозни обсъждания в комисиите по икономика и териториално и селищно устройство при ОбС, също са с отлично местоположение. Единият – с площ от 614 кв.м, е оценен на 56 701 лв. и е отличен за обект за обществени нужди или комплекс, тъй като е на 200 м от хотел „Езерец“ и е близо до бул. „Яворов“. Вторият имот е до бл. 1 и 2 в жк „Ален мак“, където се намира пощата. Той също е с много добра локация – на ул. „С. Радев“ от едната страна, на около 150 м от кръговото кръстовище при ЗМК и на близо 250 м от кръговото за с. Изгрев. Теренът е оценен на 83 613 лв.

Комисията по икономика и приватизация при ОбС не е дала съгласие да се обяви на търг за продажба общински терен от почти декар в жк „Еленово“ срещу бл. 75. Имотът граничи с велоалея към ул. „Преслав”, на близо 200 метра е от бул. „Яворов“ и на около 300 м от бензиностанция „Варко“. Точният му размер е 1083кв.м, а оценката му е 114 923 лв. Въпросът „за“ или „против“ продажбата му ще предизвика сериозни дискусии на сесията в петък. Последното предложение на кмета Камбитов за продажба на общински терен, отново в жк „Еленово“, е подкрепено без забележки и от двете комисии. Той е с размер от 555 кв.м, отличен за кооперация до 15 м заради локацията си и подобните жилищни сгради в района. Намира се на 100-ина метра от хотел „Ринг“, точно до кръстовището на бул. „Яворов“ и ул. „Преслав“, а оценката му е 43 529 лв.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *