Седем фирми искат минерална вода за открити басейни в Сапарева баня

Съгласие за издаване на разрешителни за ползване на минерална вода от хотелиери ще гласуват съветниците от Сапарева баня на последното за тази година заседание на ОбС. В общината има постъпили няколко инвестиционни намерения за изграждане на минерални басейни на открито със заведения към тях в курортното градче. На заседанието в петък общинските съветници ще разгледат 7 докладни записки от кмета на общината Калин Гелев за използване на минерална вода за хотели и открити басейни. Сред кандидатите са съдружникът на общинския съветник от ГЕРБ Николай Мертекчийски – Кирил Говедарски. Двамата са собственици на три хотела, единият от които в центъра на Сапарева баня, другите два на Паничище. Говедарски е получил разрешение от местните парламентаристи за ПУП на два големи басейна и заведения край тях в околностите на Сапарева баня, в посока Паничище.

“Има още инвестиционни намерения за изграждане на басейни със завадения към тях. Идеята е да се използва минералната вода и в открити басейни, а не само от къщи за гости и хотели. Това ще доведе до разширяване на туристическите възможности на Сапарева баня”, заяви председателят на ОбС в Сапарева баня Иван Куйов пред репортер на “Струма”.

Сред подалите молба в общината да използват минерална вода е и футболистът от Сапарева баня Марио Киров. Преди около две години той отвори два басейна и едностайни къщички за гости при стадиона в Сапарева баня, но водата в басейните не е минерална.

Собствениците на къща за гости “Емали гриин”  пък са поискали да се увеличи дебитът на ползваната от тях минералната вода .

Както “Струма” писа, общината получи разрешение от МОСВ да издава разрешителни за използване на минералната вода от Гейзера в Сапарева баня, като ползвателите ще плащат на общината.

На заседание на ОбС беше взето решение хотелиерите да плащат по 1,30 лв. на куб. м минерална вода, като в цената влизат 10 ст. за пренос на водата.

Преди около месец беше направена първа копка на резервоари за минерална вода, което ще даде възможност тя да се използва и в моментите, когато дебитът на Гейзера намалее.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *