Седмокласничката от Дупница, европейската шампионка по таекуон-до Р. Борисова: Агресията в училище е плод на завистта между учениците

Радина Бориславова Борисова е родена на 05.10.2004 г. в Дупница. Ученичка е в 7-ми клас в ОУ “Неофит Рилски”. От предучилищна възраст тренира таекуон-до в СК “Гладиатор” – Дупница с треньор Христо Михалчев. През 2017 година има спечелени 10 медала, а на европейското клубно първенство по таекуон-до WTF в Истанбул, Турция, печели златото.
– Радина, на европейското първенство в Истанбул спечели златен медал. Какво беше усещането от победата?
– На 6 февруари тази година трябваше да играя три срещи, обаче едно от момичетата от моята категория – 55 кг, което беше от Казахстан, се отказа. Така играх две срещи. В първата среща играх с представителка на Турция. С нея не беше трудно, бих я с 19:2, като двете нейни точки са наказателни от мен. Във втората среща се изправих пред момиче от Босна, беше по-високо от мен. Тя поведе с 1:0, но после с два-три удара наваксах и изравних. В третия рунд в последните десет секунди вкарах глава, резултатът стана 9:3 за мен и станах европейски шампион. Това е най-голямата победа за мен за 2018 г. и първото ми състезание. Спечелих златен медал.
– Успя ли да разгледаш Истанбул, опита ли от местните специалитети?
– Не успяхме да разгледаме забележителностите на Истанбул, защото бяхме за един ден и се прибрахме след първенството. Направи ми впечатление, че в Истанбул е чисто, подредено. Опитахме само баклавички. Разкошни са.
– Кой те запали по таекуон-до, в семейството ти има ли хора с афинитет към силовите спортове?
– От малка, бях в предучилищна възраст, тренирам таекуон-до. Татко ме заведе за първи път в залата и оттогава съм там. Майка ми Здравка работи във верига магазини за техника, а баща ми Борислав е международен шофьор, кара автовоз. Много обичам да ходя при баба и дядо в село Мали Върбовник, а и при другите, които живеят в Дупница. Дядо е човекът, който всеки ден ме кара на тренировки и ме връща у дома.
– Как минава един твой тренировъчен ден и налага ли се да спазвате определен диетичен режим?
– Всеки ден имаме тренировки по два часа, от 18.00 до 20.00 часа. Аз ходя и на фитнес за физическа издръжливост. Храня се основно със салати и месо. В нашето семейство татко готви най-хубаво и той ми приготвя най-различни специалитети. Обичам спагети и шоколад.
– През 2017 г. спечели 10 медала. Разкажи за успехите си в спорта?
– Първите ми победи бяха през 2012 г. Тогава спечелих първия си златен медал от Купа София за деца. През 2017 г. спечелих два златни медала от турнири в България, пет сребърни – единият от Белград, друг от Македония, а останалите от турнири в България. Имам три бронзови медала, единият е от Загреб, другият е от Ниш, Сърбия, и третият от България. Предстои ми държавно първенство и след това съм на международен турнир G1 в Словения.
– Ученичка си в 7-ми клас. Как съчетаваш училището и спорта?
– Ученичка съм в 7-ми клас в ОУ “Неофит Рилски” – гр. Дупница с класен ръководител г-жа Ирина Борисова. Любимите ми предмети са английският език и физическото възпитание. Старая се да съчетавам училището и тренировките. Тази година ми предстоят матури. Ще кандидатствам с английски език в СУ “Св. Паисий Хилендарски” – Дупница.
– На какво те възпита треньорът ти Христо Михалчев, много ли е строг?
– Треньорът ни Христо Михалчев е строг, но когато се налага. Той ме възпита на дисциплина, да бъда уверена в това, което правя. А и да бъда отговорна. Много съм благодарна както на него, така и на другия ни треньор Теодор Георгиев за търпението и подкрепата.
– Ако попаднеш в агресивна среда, би ли използвала наученото от таекуон-до?
– Аз още не ходя на дискотеки, защото тази година октомври месец ще навърша 14 години. Не съм попадала в агресивна среда, но ако се наложи, ще се защитя. Според мен в училищата има много завист между учениците. Оттук идва и агресивното поведение, но всичко зависи от домашното възпитание.
– Предлагали ли са ти наркотици?
– Не, никога не са ми предлагали наркотици. Аз общувам с тесен кръг приятели, предимно от СК “Гладиатор”, а също така имам две-три приятелки от училище, които са много добри момичета.
– С какво обичаш да се занимаваш през свободното си време?
– През свободното си време обичам да излизам с приятелките си. Да ходя на гости при баба и дядо на село, а през лятото да ходя с родителите си на море и планина. Ходили сме на почивка на море в Гърция, в Неа Перамос. Направи ми впечатление, че там морето е чисто, пясъкът също, навсякъде е чисто и подредено, но предпочитам Българското Черноморие.
Интервю на
НИКОЛАЯ ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *