Сеизмолози от БАН: Трусът в Гърция, усетен и у нас, е бил с магнитуд 6.3

Силното земетресение в Гърция, усетено днес и в България, е било с магнитуд 6.3 по Рихтер. Това информираха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география /НИГГГ/ на БАН, уточнявайки първоначално съобщения магнитуд на земния трус от 6.2 по Рихтер.

Както БТА съобщи преди часове, силно земетресение с първоначално измерен магнитуд 6.2 по Рихтер, повишен по-късно на 6.3 от сеизмолозите, разтърси Гърция в 12.16 часа днес. Земетресението изплаши и много хора в България. То беше усетено по високите етажи на областите Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, дори и в София, която се намира на 387 километра от епицентъра на труса, съобщиха сеизмолозите от НИГГГ на БАН.

Спасителни екипи в Гърция извадиха от частично разрушена къща възрастен мъж от градчето Еласона, в областта Тесалия, в ударената от силно земетресение днес Централна Гърция, съобщи гръцката телевизия ЕРТ. Съпругата на човека успяла да излезе от къщата и да повика помощ.

Трусът беше много силен и много продължителен, заяви за ЕРТ управителят на региона Тесалия Костас Агорастос. Спасителните екипи незабавно са били изпратени на мястото.

Сеизмологът Василис Караатанасис съобщи, че трусът е усетен в цялата страна, от Кефалоня до Атина, а също и на териториите на Република Северна Македония, Косово и Черна гора.

Населението на Лариса е призовано да не се връща в домовете си поради силните вторични трусове, с магнитуд между 5,6 и 4,9 по Рихтер.

Няма съобщения за жертви и за големи щети.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *