Сеирът с бутане на павилион при цветарките на ул. „Илинден“ в Благоевград се отложи, викат ключар

Не се състоя очакваният вчера сеир с бутането на ъгловия павилион при цветарките на кръстовището на ул. „Илинден и бул. „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград въпреки кметската заповед за това. Сутринта будката бе заключена, тъй като собственичката Любима Георгиева е в болнични. Съпругът й Атанас Иванов бе в съседната лавка за цветя, която също стопанисва семейството им, в очакване да види какво ще се случи. Както „Струма“ писа, за освобождаване на общинския терен, върху който е поставен въпросният павилион за цветя, има издадено разпореждане да се премахне доброволно от собствениците, в противен случай ще го направи общината със съдействието на полицията. Заповедта се обжалва в съда и Л. Георгиева се надяваше, че общинарите ще изчакат произнасянето.

В 11 часа комисия от кметството начело с Йорданка Златкова, гл. експерт „Общинска собственост“, и инспектори от общинската охрана и от отдела по „Архитектурно-строителен контрол” (АСК) дойде при определения за премахване цветарски магазин. Почти по същото време пристигна и полицейска кола за оказване на съдействие, както и екип от общинската фирма  „Биострой“. Сезирани от собствениците на павилиона, наблизо чакаха и експерти от охранителната фирма, с която са в договорни отношения. Атанас Иванов предупреди председателката на комисията, че двата съседни обекта, които стопанисват, са с общо елзахранване и ако то се прекъсне, в студа ще се унищожи стока за хиляди левове. „Само снощи съм заредил за 500 лв. рязан цвят, всичко ще измръзне, ако не работят климатиците“, обясни собственикът.

В обекта, подлежащ на премахване, имаше рязан цвят и саксии с бенджамин, драцена, теменужки и кактуси. В комисията се разбраха  да се  върнат следобед с ключар, за да не се разбива вратата. „Трябва да опишем цветята и да ги приберем на сигурно място, за да не измръзнат“, обясни Й. Златкова.

„Като й вдигнат павилиона, тогава ще се разреши конфликтът. Чакаме я 3 години и повече“, коментира по адрес на Георгиева продавачката от цветарския магазин на бул. „Св.св. Кирил и Методий“. Тя обясни, че майка й Снежана Пиленцова преди 3 г. спечелила на търг мястото на ъгъла, но Л. Георгиева  и съпругът завели дело. През октомври 2018 г. пък Георгиева спечели търговете за още три обекта, единият от които е този на бул. „Св.св. Кирил и Методий“, стопанисван към момента от Пиленцова, но не може да влезе във владение, защото досегашните наематели обжалват в съда.

 „Тя чака един месец, а ние три години. От март месец има съдебно решение без право на обжалване, но ние и досега не можем да ползваме терена, който сме спечелили през 2015 г. Работа на общината е да реши проблема, не е наша!“, лаконична бе младата дама.

„Първо да ни освободят мястото на бул. „Св.св. Кирил и Методий“, което спечелихме за 3333 лв. без ДДС, за да има къде да преместим павилиона, тогава ще вдигнем нашия сами“, върна казуса „Параграф 22“ Атанас Иванов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *