Секретарят на кметството М. Стойнева: Структурата зависи от бюджета, съкращават се само няколко шефове на отдели и дирекции, които са разпределяли преписките към служителите

„Правилникът на ОбС – Благоевград позволява да бъдат внасяни като отделни точки извънредни предложения и дали те ще се включат в дневния ред на пленарно заседание, зависи от решението на общинските съветници”, коментира за вестник „Струма” секретарят на кметството Мария Стойнева.

„Такова решение бе взето и точките, визирани в сигнала, бяха включени в дневния ред на сесията на 10 януари. По отношение на неотложността на предложението за нова структура на Общинска администрация, тя идва от факта, че е пряко свързана с бюджета на общината, който ще се разглежда на следващото заседание на ОбС. Работните заплати, които ще се разпределят с бюджета, са свързани именно със структурата на администрацията, което определя спешността на внасяне на точката като извънредна. Що се отнася до това дали новата структура на община Благоевград копира друга такава, нито една структура на която и да е общинска администрация в страната не е публично достояние и няма как да се сдобием дори с тази на община Гоце Делчев, и не сме наясно с нея. В този смисъл предложението на кмета Томов за структуриране на Общинската администрация в Благоевград няма нищо общо с тази в Гоце Делчев. Всеки кмет има право да определя числеността и да организира дейността на общинската администрация, и това е пряко свързано с неговата визия за развитието на общината и работата на администрацията. Предложената структура по никакъв начин няма да наруши документооборота и да забави обработването на преписките, още повече че в одобрената от ОбС структура промените касаят няколко ръководни длъжности на началник-отдели и директори на дирекции, които се съкращават, и като цяло се запазва досегашната структура. Тези началници не извършват на практика никакъв документооборот, а разпределят преписките към служителите и едва ли липсата им ще направи по-неефективна работата на администрацията, още повече че съкращенията са незначителни”, коментира М. Стойнева.

„Мотивите на колегите съветници от ГЕРБ за запазване на общинското дружество „Благоевград фест”, заявени и на сесията на 10 януари, са несъстоятелни по няколко причини”, категорична е БСП съветничката Гергана Янчева.

Потърсихме я за коментар по казуса, тъй като при обсъждане на създаването на дружеството преди 2 г. тя бе сред малцината съветници в предишния парламент, които се обявиха против.

„Това дружество само по себе си в по-голямата си част не е изпълнявало дейностите, свързани с информираност и визуализация на проекти с европейско финансиране, защото то не разполага с необходимия ресурс – нито технически, нито експертен. И това, което е правило, и то неправомерно е било да превъзлага по-голямата част от дейностите на външни фирми”, заяви Янчева.

“Благоевград фест” нямат нито печатна база, нито експерти, за да изработват предметните визуализации във връзка с изпълнение на проектите. В този смисъл намирам за несъстоятелни мотивите им и говорещи за пълно неразбиране на материята и проблема. Това дружество не може да излезе на свободния пазар и да участва за изпълнение на обществени поръчки по ЗОП при други възложители именно поради тези причини – липса на какъвто и да е ресурс. А единствените им функции да организират пътувания, настанявания в хотели и пресконференции се дублират с функции на други звена в общината. За да се ползва облекченият режим на възлагане по ЗОП, от друга страна, задължително условие е над 80% от дейността на дружеството да бъде формирана от дейности, възложени от община Благоевград”, коментира съветничката Гергана Янчева.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *