Сексът е опасен за мъжете над 55 години, за жените – здраве

Сексът в напреднала възраст повишава риска от сърдечни удари и изобщо от сърдечно-съдови проблеми. А това значи и от преждевременна смърт. Това обаче се отнася само до мъже. При жените от същата възрастова група нещата стоят точно обратно.

Това са резултатите от мащабно изследване, извършено от учени от няколко университета под ръководство на социолога проф. Хуей Лю от Университета на щата Мичиган.

Лю и нейните колеги анализирали данните на 2204 мъже и жени на възраст от 57 до 85 години. Самата анкета се е състояла от две части. Първата се провела през 2005 и 2006 г., а втората – след 5 години. След това се сравнявали показателите от двете изследвания.

И в двата случая изследователите провеждали разговори с хората – колко често са водили сексуален живот и са имали проблеми със здравето след половия акт. След това се провеждала диагностика на сърдечно-съдовата система на анкетираните, оценявал се рискът от възникването на хипертония, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и инсулт.

В край на сметка станала ясна погрешността на представата, че сексът е полезен. Всеки случая за мъжете е точно така, пише дарик.

“Съжалявам, че ще трябва да разочаровам някои, но това е така – мъжете в напреднала възраст, които правят секс повече от веднъж седмично, примерно два пъти повече, страдат от сърдечни заболявания в сравнение с хората, престанали да водят полов живот. Най-често проблеми със сърцето имат мъжете, които смятат секса за много приятен и необходим за здравето”, обобщава Хуей Лю.

Опасността при тях е в това, че възрастните мъже трябва да полагат повече усилия по време на секса.
И тази “гимнастика” обикновено продължава по-дълго, отколкото на младини. Затова тази възрастова група мъже е подложена на по-голямо натоварване на сърдечно-съдовата система. Те има по-малко проблеми с хипертензията. Като цяло здравият сексуален живот може да защити и в бъдеще по-възрастните жени от сърдечни заболявания.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *