Селена Гомес, Ева Лонгория и Джулиан Мур на червения килим в Кан /СНИМКИ/

Филмовият фестивал в Кан започна с бляскав червен килим, послание за спасяване на киносалоните и стилна церемония. Честта да обявят началото на форума се падна на френската муза на Ларс фон Триер Шарлот Генсбур и испанския чаровник Хавиер Бардем.

По червения килим преминаха холивудските актриси Селена Гомес, Ева Лонгория, Тилда Суинтън и Джулиан Мур, както и американецът Джеръми Мийкс, който се прочу като „най-красивия затворник“ и стана търсен модел. Звездата на вечерта беше комедийната легенда Бил Мъри. На червения килим се появи и френската актриса от „Плажът“ с Ди Каприо – Виржини Ледоайен (42), както и екранният Кайло Рен („Междузвездни войни“) Адам Драйвър. Сред красивите дами на събитието бяха още моделите Алесандра Амброзио, Роми Стрийд и Изабел Гулар.

На церемонията бе почетена лично от министъра на културата Франк Ристер режисьорката Аниес Варда, която почина в края на март. Нейна снимка от работата по първия й пълнометражен филм е избрана за афиш на фестивала.

Ева Лонгория

Ева Лонгория

След церемонията бе прожектиран филмът „Мъртвите не умират“ на американския режисьор Джим Джармуш. В главните роли са Бил Мъри, Адам Драйвър, Клоуи Севини, Стив Бушеми, Дани Глоувър.

По-рано днес журито даде пресконференция по повод старта на фестивала. Алехандро Гонсалес Иняриту, председател на журито за основната конкурсна програма, защити „съвместното преживяване“ в кината във време, в което поточните услуги като Нетфликс се превръщат в големи продуцентски къщи, предаде Ройтерс.

Макар и в селекцията на кинофестивала в Кан да няма продуцирани от Нетфликс филми, Иняриту наблегна на това колко различно е преживяването в киносалоните.

„Аз наистина вярвам, че филмите не се изчерпват с гледането. Киното е създадено, за да бъде преживявано, преживявано заедно с други зрители“, каза Иняриту, цитиран от БТА.

Иняриту с журито и звездите на церемонията

Иняриту с журито и звездите на церемонията

Режисьорът на „Бърдмен“ допълни, че няма нищо против хората да гледат филми на телефон, както и че услуги като Нетфликс са помогнали много независими продукции да достигнат до пазари като Мексико. Филмът „Рома“, който донесе на мексиканеца Алфонсо Куарон „Оскар“ за „Режисура“, е заснет за Нетфликс.

„Страхотно е, че съществуват за телевизията, но защо хората да нямат избор да ги гледат в киносалон“, каза Иняриту.

Тилда Суинтън, Селена Гомес и Бил Мъри

Тилда Суинтън, Селена Гомес и Бил Мъри

Филмите на Нетфликс не се представят в Кан заради изискването три години след конкурса да не бъдат стриймвани. Иняриту каза, че журито иска да открие филмите, които въздействат най-много „емоционално и интелектуално“, които смущават или провокират.

Джеръми Мийкс

Джеръми Мийкс

В основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан са големи имена като Куентин Тарантино и неизвестни на общата публика, като младия французин Ладж Ли.

В журито, присъждащо наградата „Златна палма“ на кинофестивала в Кан, освен Алехандро Иняриту, са актрисата Ел Фанинг (САЩ), режисьорите Йоргос Лантимос (Гърция), Павел Павликовски (Полша), Аличе Рорвахер (Италия), Кели Райхарт (САЩ), Робен Кампийо (Франция), авторът на комикси и филмов режисьор Енки Билал (Франция) и актрисата и режисьорка Маимуна НДиайе (Буркина Фасо).

loading...


Ел Фанинг

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *