Село Зелен дол рекордьор с нито един безработен, кметът експолицай едва успя да намери 5-има пенсионери за разкопките на АМ „Струма”

Нито един безработен няма в благоевградското село Зелен дол. Кметът Ангел Младенов заяви, че  се видял в чудо неотдавна, когато трябвало от 210 души население да осигури квота от 15 души за археологическите разкопки, които се правят в района на бъдещата магистрала „Струма“ при Покровник. Успял даосигури само пет човека, при това пенсионери, и то почти насила, останалите  събрал чрез познати от Благоевград. Причината за липсата на безработица не е само в преобладаващото пенсионерско присъствие – 65-70% от жителите, но и в промишлената зона наблизо със 7-8 цеха, от които 2-3 дърводелски и 2-3 склада.

„Безделието ражда пороци“, категоричен е кметът, бивш полицай, избран за втори мандат след едва година и половина, „закачени“ от първия назначаем мандат. Ангел Младенов е единственият селски кмет в община Благоевград, който няма имот, нито роднини в селото, което управлява. Заради добрите си контакти с институциите успял да се справи с най-сериозния доскоро проблем с водния режим и от 3 години зелендолци не са оставяни на сухо.

„Заложих на дисциплината на хората и на добрите контакти с „Напоителни системи”. Когато е суша, се договаряме с „Напоителни системи” предварително и понякога поливаме градините три пъти в седмицата. Така спасяваме питейната вода. Не можеш да съдиш човека, че има градинка, разчита на нея и иска да я полее“, откровен е кметът и разкрива, че никога не влиза непоканен в дворовете на хората да ги дебне. При аварии пък разчита на шефа на ВиК инж. Р. Димитрова и екипа й, а те реагират много бързо при проблем. Кметът успял да запази детската градина в селото, макар че то е от малките в общината, за да не избягат младите семейства, като събрал хлапета и от околните населени места. Назначил си „заместник-кметове без портфейл“- местни хора, специалисти в различни области, които да помагат при нужда, да го информират за нередности и да разчита на тях. Дали заради полицейските му похвати, или по друга причина, но в Зелен дол от доста време вече няма регистрирана кражба, ако не се броят 1-2 роднински разправии, няма и жертва на телефонни измамници. Като бивш служител на МВР той отчита сериозността на проблема с телефонните измами и съветва всички: „Много важно е да не слушаш, защото съм убеден, че измамниците владеят хипноза, оставиш ли се минута и отгоре да слушаш – край. Според мен официалната статистика за измамите по телефона не отразява действителната и е едва 1/3 от реалните случаи на измама. Когато става дума за по-малки суми, хората дори не се обаждат на полицията, срамуват се, притесняват се“, обяснява А. Младенов и е категоричен, че затова в селата за правенция е много важен кметът.

„Не всички ме харесват в това село, но не съм мома да ме харесват – с усмивка си признава Младенов и без излишна скромност добавя – Всеотдайно си гледам работата и дори като съм в отпуск, съм в селото, като сега, защото е ден за вадене. Трябва да върнем вярата на хората в институцията“, категоричен е управникът, който отговаря за сигурността в Асоциацията за еврпейско развитие на българпското село, председателствана от кмета на с. Дъбрава Росен Георгиев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *