Топ теми

Село Полена отпразнува най-големия си празник. Църковният празник „Св.Петка“ е и празник на черквата в селото, а светицата е закрилница на всички жители на Полена.

Още рано сутринта на Петков ден в храма, бе отслужено утринно богослужение, а след това Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи Божествена Света литургия. Децата от неделното училище към черквата направиха рецитал в честна празника. Водосвет за здраве и благополучие беше направен пред черквата, където можеха да се съберат повече хора и да се помолят. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов запалиха свещ за здраве.

С много наситена празнична програма премина големия празник на Полена.

Станалите вече традиционни борби в селото бяха спечелени отново от безапелационния победител Иван Благоев. Борбите са по инициатива на братята Иван и Милан Благоеви, както и на кмета на селото Веселин Топузов и всяка година преминават при изключителен интерес от зрителите, а и от участниците.

Приятелска среща между отборите на Полена и Полето и Черниче( в едно) се игра също на стадиона, с много емоция и веселие за големия празник на Полена.

Вечерта на открита сцена на площада се изявиха учениците от СУ“Св.Св.Кирил и Методий“-Крупник, танцов състав с ръководител Мария Дюлгерска , спортен клуб „Малки шампиони“. Веселбата продължи под открито небе с  МФГ „Изворите“, невероятните ангелски гласове от Брежани Сестри Ковачки, оркестърът на Панчо Иванов и Радостина Паньова, които не спираха да веселят гости и приятели. Цяла вечер се виха кръшни хора на широкия площад и доброто настроение не липсваше на никого.

Кметът  на селото Веселин Топузов поздрави всички празнуващи , като благодари на общинското ръководство за празника , на спонсорите, които също помагат за празника. „Нека света Петка ни даде сили и вяра за едно по-добро бъдеще, нека има здраве и благоденствие“ пожела кмета на селото. Празнична заря обагри небето над  Полена в красиви цветове.

Петковден е един от най-тачените празници в народната традиция. Св. Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството. На 14 октомври православните християни палят свещица и се молят за здраве, защото Светицата е лечителка и пазителка от „страшни” болести. Легенди разказват за безброй чудотворни изцеления, извършени от мощите й – сакати прохождали, слепи проглеждали, страдащи от тежки болести изведнъж се оказвали здрави. Счита се, че най-голяма е силата й при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *