HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Село скочи срещу незаконен цех за пелети: Не можем да мигнем от шума, наподобяващ картечен откос, с който бизнесменът Р. Ганчев бичи дървесината

Кочериновско село скочи срещу непоносимия шум от незаконен цех за пелети в центъра на селото. В протестната подписка, разпратена миналата седмица до община Кочериново и Областната администрация в Кюстендил, РДНСК -Кюстендил, РИОСВ – Благоевград и във вестник „Струма“, своите имена са сложили 41 души. Техните къщи са в южния край на селото, в непосредствена близост до кметството, срещу което се намира цехът на Росен Ганчев. Сред подписалите се са бившият шеф на Икономическа полиция и данъчното в Благоевград Стефан Балабански, някогашният кмет на Боровец Димчо Зарев, съпругът на проф. Николина Огненска от ЮЗУ – Владимир Стоянов, бившият директор на благоевградския хлебозавод Кирил Бърдарски и др.  Всички те имат къщи и вили в селото и са категорични, че миналата година, когато цехът работел, и през деня, и през нощта, не успели да склопят очи от наподобяващия картечен откос шум на машината за раздробяване на дървения материал до сегмент пелети. Особено през лятото е невъзможно човек да отвори прозорците, кълнат се обитателите на Боровец. Освен за съня им – техният и на внуците, които всяко лято се изсипват в селото от различни краища на България, притеснението им е и за състоянието на единствената асфалтирана улица в селото, по която минават тежките коли, снабдяващи цеха с дървен материал и извозващи от него палетите. Освен че разбиват асфалта и на места той вече е сериозно нацепен, понякога колите профучават по улицата с голяма скорост и са опасни за играещите деца, твърдят местните. Не на последно място опасенията им са и за моста над река Струма, който е връзката им с Кочериново и главен път Е-79. Мостът, строен по социалистическо, е разчетен за 10 тона товар, а пълните с дърва ТИР-ове са около 30 тона, обясняват жителите на Боровец.

Въпреки че оригиналът на подписката е бил изпратен до община Кочериново, кметът Иван Минков в понеделник научи от репортера на „Струма” за съществуването й и обеща проверка. Малко по-късно Минков  потвърди, че и в неговата администрация има постъпила такава подписка. Цехът на Ганчев е напълно незаконен, запечатан е, а сега разбирам, че продължава да работи, при това нощем, още утре ще изпратя проверка на място, закани се градоначалникът.

Вчера сутринта на място действително пристигнала кола, натоварена с чиновници от кочериновската община, но открила цеха затворен. Собственикът Росен Ганчев им обяснил, че селяните го клеветят неоснователно, както и че в момента е в процедура на узаконяване на цеха и шумоизолацията му. Понеже е много скъпо начинание, шумоизолацията обаче нямало да бъде с шумозащитна ограда от 2,50 метра, каквато се прави около магистралите, а със стиропор.

Въпреки че приемният му ден в Боровец е само в сряда и петък, тъй като в понеделник и четвъртък решава проблемите на съседното с. Драгодан, а във вторник е на оперативка в община Кочериново, в чест на проверяващите общинари кметският наместник на Боровец и Драгодан  Велко Христов вчера преди обяд се мярна за кратко във въстаналото село.  Макар и индиректно, кметският наместник Христов категорично се обяви в защита на бизнесмена Ганчев, който бил единственият, открил 5-6 работни места в селото.

„От въпросната подписка има само 4-5 човека местни, на някои даже фамилиите не ми говорят нищо, и не мога да разбера какво искат от Росен – възнегодува кметът Христов. – Той отвори цеха преди година и нещо, наистина имаше някои неуредени документи и затова през декември миналата година цехът беше затворен, ЧЕЗ дори отрязаха тока и оставиха само монофазния, колкото да работят охранителните камери. Момчето /б. р. Росен Ганчев/ е много добро, на никого не е отказало дърва, на някои от селото дори им дава без пари и не мога да разбера какво искат от него. От него знам, че още миналата година започнал процедура по узаконяване на цеха, но през декември  избухна един пожар тук и затова човекът не можа да я приключи”, оправда го кметският наместник.

Цехът на Росен Ганчев действително е 100 процента незаконен, потвърди проверка на „Струма“. Това органите на реда го установили чак около пожара, който беше в началото на декември 2016 г.  Тогава огнената стихия унищожи мотокар, кросов мотор и 50 кв.м покривна конструкция за хиляди левове. Докато криминалистите правеха първоначалния оглед и търсеха улики за основната версия – умишлено предизвикан пожар, от РДНСК – Кюстендил установиха, че Ганчев си е вдигнал цеха на собствена земя без никакво разрешително, РИОСВ пресметна, че шумът от машините многократно надвишава пределно допустимия и т. н. На цеха са издадени серия предписания и официално той не би трябвало да работи, докато не ги изпълни.

„Цехът не работи, няма ток в него и не знам въобще за какво е тази подписка, явно е нещо на лична основа”, коментира вчера Иван Минков след разговор със завърналите се от Боровец свои служители. Според това, което му докладвали, процедурата по узаконяване все още е на много ранен етап и най-вероятно поне това лято жителите на селото ще могат да спят спокойно.

Самият Росен Ганчев живее в Кочериново. Като производител на пелети в цеха в Боровец той е основният снабдител на ДГС – Дупница.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

  1. ....

    Информацията ви не е достоверна. Във въпросната “подписка” са се подписали 30 човека, от които 10 изобщо не са от с.Боровец, другите 10 са невменяеми и ако ги попитате те не знаят за какво са се подписали, а останалите 10 са близки и роднини на Димчо Зарев. Димчо Зарев за подпис черпавал ракия.Проблемът е на лична основа, защото въпросният инициатор / Димчо Зарев/ е търсил пари назаем от г-н Росен Ганчев, но той му е отказал.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *