Село с 400 жители остана без вода, хората гневни: По 50 м водопровод на година да бяха подменили сега нямаше през ден чешмите дни да са сухи

ВиК авария остави село в Бобовдолско без питейна вода.

Вчера рано сутринта бликнал фонтан от спукан водопровод на главната улица в Големо село. Работници от „Кюстендилска вода“ вчера до обяд търсеха мястото на пропукване на тръбата и разкопаха част от уличното платно, по което се движат автомобили от Дупница за Бобов дол.

Огромна яма е изкопана пред къщата на Благой Петрунов. Възмутен, той заяви пред „Струма“: „През ден-два се пука водопроводът в селото и оставаме без вода. Проблемът е от години. А сега с тези кърпежи, идват от „Кюстендилска вода“, направят ремонт и още не са се върнали в Кюстендил се отваря друга авария. По време на кметските избори в селото дойде областният управител Виктор Янев. Попита ме какви са проблемите на селото. Аз му ги казах, а той ме попита има ли още. Отговорих му: „Вие решете проблемите, които ви казах, пък ще говорим после. Тогава той обеща да помогне за нов водопровод на селото, но… забрави. Имам бунар в двора, но водата става само за поливане. Заради тези проблеми част от хората в селото искат да се преместим към община Дупница, но и там дали ще ни обърнат внимание…“, коментира Благой Петрунов.

Съседката му Станка Китова се оплака, че мазето й е наводнено от високите подпочвени води. Ето какво заяви тя: „Живеем в 21 век, а сме на септични ями. Аз не мога да направя такава яма, защото нивото на подпочвената вода в този район е високо. Майстори изкопаха яма на дълбочина около 2 м и бликна вода. Ямата се напълни. Вода в чешмата нямам, но мазето ми е пълно на около 40 см от пода. През няколко дни сме без вода в чешмите от аварии на водопровода, който е на 60 г.“, заключи Ст. Китова.

Станка Китова и Снежана Костадинова

Снежана Костадинова, която преди да се върне да живее на село е работила като медицинска сестра в „Пирогов”, се оплака: „И ние нямаме вода. Що се отнася за отпадните води, които спомена съседката, ние изкопахме яма, но тя не върши работа. Бързо се пълни от подпочвената вода. По време на пандемия нямаме питейна вода, нямаме канализация… за каква хигиена можем да говорим? Проблемът е от години и все не достигат средства за подмяна на водопровода в селото“, заяви Снежана Костадинова.

На мястото на аварията вчера бе и кметът на селото Васил Васев. Ето какво заяви той: „Трети мандат съм кмет и не мога да се справя с честите аварии на водопровода. По 50 м от водопровода да се сменя на година досега селото, което е с 400 жители, щеше да има нов водопровод. Почти ежедневно има аварии. Няма спирателни кранове на водопровода в селото и когато има аварийна ситуация, каквато е в момента, спирам водата в цяло село, докато не се отстрани проблемът. Съселяните ми се сърдят, но аз нямам вина. Ако не спра водата по тръбите, не може да се отстрани аварията. На предстоящата сесия в четвъртък ще повдигна сериозно въпроса на заседание на ОбС в Бобов дол. Все не могат да се намерят пари от общината за водопровод по селата. По другите общини печелят проекти за смяна на стари водопроводи. Да се поучат от тях. Улиците са в окаяно състояние от честите аварии. При обилни валежи са образуват езера и кал. Ще търся помощ от директора на ТЕЦ „Бобов дол“ да отпусне пари за смяна на част от водопровода, за да решим поне частично проблема“, заяви разгневен В. Васев.


Кметът В. Васев

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *