
Необходими продукти:
- 5 кг червени чушки
- 1 1/2 кг зелени домати
- 1 кг моркови
- 1 кг зеле
- 1/2 кг карфиол
- 1/2 кг целина
- 1/2 кг лук
- 300 г чесън
- 10 л. вода
- 800 г сол
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на едри парчета и се слагат в бидон или друг подходящ съд с голяма вместимост.
Водата и солта се смесват и се кипват и с получената саламура се заливат зеленчуците. Тя не трябва да е хладка, използва се или докато е гореща, или след като изстине добре.
Туршията се притиска с кръстачка, върху която се поставя камък или друго тежест. На всеки 2 дена се претака. Готова е след от около 2-3 седмици.