Селските кметове в Кюстендилско искат ваксина преди парламентарния вот: 150-те лева, които ни отпускат за изборите, не компенсират притесненията

Кметът на кюстендилското село Соволяно Пламен Илиев прати писмо до здравния министър професор д-р Костадин Ангелов с копие до РЗИ – Кюстендил, в което се настоява за ваксиниране на кметове на населени места на територията на община Кюстендил, информира управникът. Кметовете по места в Кюстендилско държат да се ваксинират с „Пфайзeр” или „Модерна”. 17 са записаните в списъка отпреди месец, уточни той.

По думите на кмета на Соволяно от МЗ трябва да осигурят ваксинирането на кметовете по места, още повече с наближаващите парламентарни избори техните задължения около организацията и провеждането на вота се увеличават.

„Защо за членовете на секционно-избирателните комисии вече са осигурени ваксини, а за нас няма поет такъв ангажимент? За да бъдем спокойни по време на вота, трябва най-късно да бъдем ваксинирани до 2 или 6 март, тези 150 лева, които ще ни се дават за изборите през април, не компенсират липсата на ваксинация. Колеги кметове постоянно ме търсят за информация относно ваксинацията, не съм в състояние да дам категоричен какъвто и да било отговор на тях. Някои от колегите са със заболявания и не могат да рискуват да участват в изборите, без да са били ваксинирани. Колегите имат вяра в МЗ и община Кюстендил, разчитат на по-скорошно съдействие. Кметът на община Кюстендил Петър Паунов направи опит за съдействие, но казусът не е в неговите прерогативи, зависи си от здравното ведомство. В указанията по провеждане на изборите от МЗ от общо 12 страници 6 се отнасят за кметовете на малките населени места“, обясни Пламен Илиев и добави, че 22-ма жители на село Соволяно са заявили желание за доброволно ваксиниране.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *