Селските кметове от Кюстендилско започват разяснителна кампания за ударна ваксинация в очакване на четвърта вълна

Селски кметове в Кюстендилско получиха графиците за добиване на дърва по тарифа от корен.  По-рано те изготвиха и списък на хората, които искат да получат от този вид отопление.

„Идеята е желаещите да имат достатъчно време да се снабдят с дърва, защото това не се прави през зимата”, заяви присъствалият на редовното съвещание Пламен Илиев, кмет на село Соволяно. „На срещата засегнаха и темата за коронавируса. Идва може би, не искам да съм пророк, четвърта вълна, която е по-опасна. Ние трябва да убедим така нашите жители да предприемат мерки за ваксинация. Една ваксина спасява човешки живот, ние сме длъжни на хората. При нас в Соволяно засега е трудно, едни искат, други се страхуват, трети нямат вяра на ваксините. Трудно се работи, но трябва да направим всичко възможно да ги накараме да се ваксинират. Следващият етап на коронавирус ще бъде по-лош, по-опасен и тези, които са податливи на заболяването, ще напълнят болниците. На никого не му се ходи там, защото като влезеш в отделението и съзреш хората с бели дрехи, някак си психиката на човек се разваля”, уточни Илиев.


Пламен Илиев, кмет на село Соволяно

На съвещанието е присъствал и градоначалникът Петър Паунов, който е обяснил пред селските първенци, че трябва да карат хората да се ваксинират. Интересувал се е също дали се спазват графиците по сметоизвозване.

„При нас лично се спазва, селото ни е по-чисто. Да, имаме проблеми  с водата. Режимът продължава и ще бъде още много време. В момента се готви проект за подмяна на ВиК инсталацията на главната улица. Документите са предадени, ще чакаме решение. Сменим ли водопровода, който е от 1934 година, мисля, че тогава проблемът с водата ще бъде решен. Сигурно проектът ще излезе над 1 млн. лева, не знам точно, все пак не съм инженер. Само село Соволяно е на режим, но проблема с водата го има и по други места. Просто колегите ги е страх, не искат да рискуват. Защото някои от населението ще бъдат недоволни. При нас хората свикнаха, че от 11 до 18 часа няма вода, след това се пуска”, обяви Пламен Илиев.


На среща с кметовете акцентираха върху ударната ваксинация. Крайният вляво е кметът на село Вратца Валентин Точев

Затруднено е водоснабдяването и в селата Нови чифлик, Берсин. Помпите са стари и налягането на водата е слабо.

Любомир Бумбарски – кметски наместник на село Търновлак, добави, че в пожароопасния сезон трябва да се прояви бдителност. „Много е сложно, хората палят стърнища, не се съобразяват. Дано завали дъжд, та да се оправят нещата”, каза още той.

По селата имат едноседмичен срок да почистят населените места от предизборните плакати.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *