Селски кметове от Кюстендилско се кахърят за черешите: Плодът е малко и късно става готов, а изкупна цена от 80 ст. и 50 ст. за берачите отказва производителите

Кметове и наместници на населени места в Кюстендилско дискутираха на работно съвещание старта на черешовата кампания, като очакванията са реколтата да по-слаба от миналата година.

Кметът на село Соволяно Пламен Илиев уточни, че селските първенци са говорили за осигуряването на охраната на масивите по време на черешобера. През седмицата се очаква подкрепление от жандармерията. Дискутиран е бил въпросът с условията за изкупвателни пунктове, които засега в повечето села остават затворени.

Вляво е най-младият кмет на село Гирчевци Александър Йорданов


„В Соволяно са заявени осем пункта, все още няма желаещи да изкупуват череши. При нас реколтата е до 40% по-слаба, при изкупна цена 0.80 лв. и 0.50 лв. за берачите, какво остава за производителите? Много хора са с намерение да се откажат да берат черешите, цена под 1 лев е губеща за всеки черешар“, подчерта Пламен Илиев, кмет на Соволяно.
Същото потвърди и кметът на Раждавица Стоян Раждавички. Според него в селото реколтата е много слаба и почти няма череши. По думите му за заявените два пункта все още няма прекупвачи.
„Друг акцент от срещата беше ваксинацията. Кметът Паунов ни информира, че по селата, където се съберат над 10 човека, ще могат да бъдат ваксинирани”, обобщи Стоян Раждавички, кмет на Раждавица.


Екатерина Николова, управник на село Долна Гращица /на сн. вляво/

На редовното месечно съвещание на кметовете и кметските наместници на територията на община Кюстендил беше обсъдена подготовката за предстоящите парламентарни избори на 11 юли тази година по места.
„Ние като отговорни институции – част от изборния процес, сме задължени да подготвим изборните секции за деня на вота, отговаряйки пряко за изборите“, уточни кметът на село Соволяно.


Спаска Методиева, кмет на село Николичевци, и Пламен Илиев – на с. Соволяно  

Управникът на село Раждавица Стоян Раждавички каза, че кметовете на села са в готовност за изборния ден, в очакване са кандидатите за народни представители от 10-и МИР – Кюстендил да проведат срещи с местното население, за да може хората да се самоопределят за кого ще гласуват. В Раждавица стаичката за гласуване е приведена във вид готов за гласуване.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *