Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Топ теми

Кмет в паника! Англичани изкупиха старите къщи, няма къде да изхвърлят боклука

Кметът на кюстендилското село Соволяно Пламен Илиев не смогва със заявките за осигуряване на съдове за смет, предоставяни от ОП „Чистота”. През последните  4 години в населеното място са получени и подменени 65 кофи за смет.

„Радостното е, че броят на жителите на нашето село се увеличава. Наблюдава се и голям интерес към закупуване на къщи. Това естествено води и до нуждата от още кофи”, уточни кметът.
Той добави, че на територията на населеното място все още има и много от старите кофи с пробити дъна. „Имаме нужда и от подмяна на счупени бобри с отремонтирани. Почти всяка седмица се подменят големите контейнери за смет, в т.ч. сметта от битовите потребители се извозва по график втория и последния четвъртък на месеца. Мисля, че в летния сезон това е малко. Срещаме подкрепата на директора на ОП „Чистота” Валентин Смоков като почистване на незаконните сметища, почистване на траурен парк, подмяна на контейнерите, подмяна на лампите на уличното осветление. Сега имам неговото уверение, че до края на месеца ще ми бъдат предоставени нови кофи за смет”, обясни кметът на Соволяно.

Преди повече от десетина години на пазара на селски къщи се заформи малък бум. Той беше предизвикан от чужденци – предимно британски пенсионери, които решиха да изкарат старините си на евтино и спокойно място в България. Подобен е случаят със село  Друмохар, Невестинско. Там строител ремонтира поне 2-3 къщи, а британците дори не идват всяка година. Плащат си обаче  целогодишно за поддръжка на имота.  Те купуваха стари или изоставени къщи в планински райони, които ремонтираха. Другият пазар на селски имоти е, както случаят със селските къщи в село Соволяно. Населеното място е разположено  в периферията на Кюстендил и е много удобно за живеене. Най-евтината селска къща там върви от 30 000 лева, става ясно от справката на брокерските къщи.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *