Семейната фирма на санданския екскмет А. Тотев, отличникът по обществени поръчки в Гърмен В. Амзов и братът на Чомбе сред 50 фирми, пипнати в нарушение на Закона за водите, чакат ги глоби до 5000 лв.

27 предписания, 20 акта за установяване на административни нарушения и 6 наказателни постановления за 4800 лв. бяха отчетени от Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” след извършените 248 проверки в Югозапада през миналия месец.
Събраните от дирекцията 8620 лв. са от издадени наказателни постановления за минали периоди. Най-много актове отнесоха фирмите за недеклариране на дължимата такса за 2018 г. и непредставяне на доклад за изпълнение на условия в издадените разрешителни за водоползване.
За тези нарушения по Закона за водите санкции ще плащат “Метеора” ООД на Димислава и Любка Георгиеви /по 2 акта/, държавното дружество “Напоителни системи” ЕАД /2 акта/ “Стоф” ЕАД на Анастасиос Василиадис с регистрация в с. Кърналово /2 акта/, семейната фирма на бившия сандански кмет Андон Тотев “Доса плод” ООД /3 акта/, “Диа консулт” ООД, гр. София, “Гълъбови транс” ЕООД на Антоанета и Александър Гълъбови от гр. Благоевград, петричкото дружество “Белатур” АД на брата на Чомбе Бранимир Кочев и разградското “Ащар” ООД.
“Никстар груп” ЕООД, гр. Дупница, бе хваната да превишава разрешения й годишен воден обем, което ще й донесе солена глоба по чл. 48, ал. 1 от Закона за водите. Същото очаква и “Бяла Места” ООД, гр. София, и благоевградското “Хидроват” АД с директор Тодор Богоев, които не осигуряват минимален екологичен отток за нормалното функциониране на екосистемите в речното легло, от което черпят вода за ВЕЦ-овете си.
Други 2 фирми и едно частно лице бяха хванати да ползват води без въобще да имат разрешително за водовземане – отличникът по общински поръчки в община Гърмен “А-Строй” ЕООД на Венцислав Амзов, “Автомагистрали-Хемус” АД и Алтай Джевдетов Кафадаров от сатовчанското с. Плетена.
Юлските носители на наказателни постановления, които стигат до 5000 лв., са ЕТ “Ахмет Джилджов Родопи – Набие Джилджова” АД, с. Сатовча, община Сатовча, “Планинец” ООД, гр. Кюстендил, “Метеора” ООД – с 2 наказателни постановления, “Ауто мобиле 911” ЕООД, с. Лозно, община Кюстендил, и “А-Строй” ЕООД.
Сигнал прати на непланирана проверка комисия и в петричкото с. Първомай. Проверяващите реагираха на електронно писмо, според което водата на язовир “Помпата” в селото е с много ниско ниво и рибата в него измира. На място проверяващите констатираха, че водовземането се прави от примитивно водохващане, изградено на р. Струмешница, и въпреки че умряла риба не бе открита, нивото на водата наистина се оказа ниско.
Документната проверка пък откри неочакван нарушител – оказа се, че водоемът е собственост на община Петрич, но е отдаден за стопанисване на Ловно-рибарско дружество – Петрич, а ръководството на дружеството така и не успяло да покаже разрешително за водовземане.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *