Семейството на кмета на Добринище П. Галчев два пъти празнува Бъдни вечер – с хората от персонала на механата, която стопанисват, и у дома

На светли християнски празници като Бъдни вечер и Рождество Христово, когато по традиция семействата се събират и прекарват времето си, отдадени изцяло на близките и обградени от уюта на домашното огнище, има и такива, които не могат да си позволят лукса да го направят, защото обстоятелствата го налагат.

Такова е семейството на кмета на Добринище Петър Галчев, което от години има семеен бизнес в сферата на хотелиерството и ресторантьорството и работата започва с идването на празничните дни. За тях празниците са по-различни, но не по-малко вълнуващи и чакани. Дори и извън дома си те празнуват, към тях се присъединяват и хората, с които работят заедно и са се превърнали в тяхното второ семейство.

Бъдни вечер е единственият ден в годината, в който градоначалникът и чаровната му съпруга Сашка прекарват вечерта в дома си, отдавайки се изцяло на двете си деца – седемгодишната Елена и петгодишния Малин. Като всяко християнско семейство, и фамилия Галчеви спазва традициите и сяда заедно на трапезата. Постни сарми и гювеч, различни видове салати, фасул, плодове и, естествено, питка с паричка са ястията, които традиционно слагат на масата. Денят е дълго чакан най-вече за малчуганите, които с нетърпение очакват подаръците си от Дядо Коледа и тайничко си мечтаят да видят белобрадия старец. Най-голямата радост е отварянето им, което е съпроводено с весел детски глъч и много емоции. Моментът е вълнуващ не само за родителите, които виждат щастието в очите на децата си, но и за баба Лиляна и дядо Малин, чийто дом е изпълнен с вълнения и трепети.

Преди семейната вечеря фамилия Галчеви празнува Бъдни вечер и с второто си семейство – персонала на механата им. Вратите й се заключват точно в 18 часа и всички заедно сядат на масата, спазвайки традициите.

„Това е традиция за нас. След като приключим работата с клиенти, се събираме целият персонал, без изключение, наистина като едно голямо семейство. Спазваме всички традиции – подреждаме масата с постни ястия, четем си молитвата, прекадяваме и главата на семейството, който е моят свекър, разчупва питката. Ние го дължим на тези прекрасни хора, които работят неуморно и дават всичко от себе си, за да са доволни и удовлетворени клиентите. Колкото и да е успешен един бизнес, ако нямаш подкрепата на служителите си, той е обречен, споделя първата дама на Добринище и допълва: „Като всяко християнско семейство, денят е специален за нас, но и по-различен. Рядко ни се отдава възможност да се съберем цялото семейство вкъщи, но на Бъдни вечер това е традиция. Да бъдем заедно, да се потопим в магията на Коледа, да съпреживеем вълненията на децата си… Дължим го на тях, на себе си и на родителите си, защото семейството е не по-малко важно от бизнеса. Пожелавам на всички да бъдат щастливи, да вярват в доброто и да бъдат благословени! Нека посрещнат празниците в мир, любов и разбирателство!”.

И тази година семейство Галчеви ще празнува два пъти Бъдни вечер – в механата и в дома си. Едно от ястията, които ще присъства на трапезата им, е постен гювеч. Ето и рецептата:

Необходими продукти: зелен боб, морков, домат, лук, чушки – зелени и червени, патладжан, картофи, ориз, чесън, червен пипер, черен пипер на зърна, дафинов лист, грах, олио, сол, сушена червена чушка.

Начин на приготвяне:

Почистват се всички зеленчуци и се задушават в олио. Към тях се прибавят картофите и също се задушават. Прибавя се малко вода и се слагат подправките. Пече се на умерена фурна в малък или голям гювеч. Когато картофите поомекнат, се слага малко ориз и се допича. След като се извади от фурната, се поръсва с нарязан магданоз.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *