Кметът на Банско поведе сурвакарите, семейството на Кр. Герчев се включи в Старчевата с традиционни разложки одежди

Традиционният кукерски карнавал Старчевата в Разлог отново събра хиляди хора в центъра на града и превърна първия ден от Новата година в истински празник на традициите, обичаите, самобитния и уникален дух и култура на града. Една след друга на централния площад дефилираха групите от седемте квартала на Разлог и успяха да направят истинско зрелище за хилядите зрители. Стари и млади, деца и пеленачета, облечени в пъстроцветни народни носии, извиха кръшни хора.

Особено тържествен бе денят за семейството на кмета на Разлог инж. Красимир Герчев и съпругата му Ирина, които тази година посрещнаха в дома си и първородна внучка. Вчера тя също бе пременена в народна носия, като истински наследник на щастливата си баба, която всяка година спазва традициите и преди карнавала, пременена в красиво традиционно облекло, посреща призори в дома си сурвакари. До традициите се докосна и снахата на кметското семейство – Константина, която е присъствала на Старчевата, но за пръв път облича красива разложка народна носия.

Сред участниците, пременен с народна носия, бе и началникът на вътрешно отделение на благоевградската болница д-р Румен Кондев и семейството му, а двама от внуците му бяха сред атрактивните малки чауши.

Общо 262-ма чауши и 1200 души с носии изпъстриха центъра на Разлог вчера. Кукерите гониха злите духове, предвождаха и пазеха хорото. Направен бе и обичаят по прогонване на злите духове, при който старейшината застава в средата с житен сноп в ръце, а около него в кръг се подреждат чаушите. При подаден знак от старейшината първият чауш влиза в кръга и коленичи пред него, като приема благословията му.

И кметът на Банско Георги Икономов поздрави гостите и жителите на курортния град с настъпването на 2019 г., облечен в народна носия. По този начин той се включи в традиционния кукерски фестивал.

“Изпратихме една успешна за Банско 2018 година. Да благодарим на Господ, че беше мирна, здрава и спокойна! Да си пожелаем с Бога напред да вървим и през Новата 2019 година!”, пожела Икономов и след дефилето на групите от всички квартали се хвана на хорото на площада.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *