Семейството на първия директор Б. Войнов и внучката на патрона Л. Стоянов – Алисия Хосе Санча, сред гостите за 35-г. от създаването на Езиковата гимназия в Благоевград

С впечатляващ спектакъл „Нашите мечти нямат граници“ колективът и учениците на Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов” – Благоевград честваха 35 години от създаването на училището. По повод годишнината бяха проведени редица мероприятия, като срещи с видни възпитаници на гимназията, викторини, състезания, а кулминацията бе оригиналният концерт с елементи на мюзикъл, който бе изцяло продукция на гимназисти и учители от ЕГ. Директори на училища, експерти в РУО, представители на различни институции, именити педагози от близкото минало, учители и родители  изпълниха зала „Яворов“, за да се насладят на таланта и креативността на учениците и техните ръководители начело с преподавателката по БЕЛ Ирина Реджова.

„35 години са достатъчно време ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ да се превърне във водеща образователна и културна институция в страната. Мечтите са вдъхновявали всеки един от нас. Но най-голямото вдъхновение е пламъкът в очите на нашите ученици, техните успехи са нашата сбъдната мечта. Днес голяма част от възпитаници на Езикова гимназия са част от културния и обществен елит на България, Европа и света”, каза директорът на ЕГ Тинка Попова и пожела на учениците със същия устрем да продължават да покоряват нови върхове и да не спират да мечтаят, защото мечтите нямат граници. Развълнувана, Т. Попова сподели, че в този момент много им липсва основателят и създателят на училището г-н Борис Войнов, и благодари на семейството на първия директор на гимназията, което присъства в залата и бе част от събитието. На първия ред до съпругата, дъщерята и сина на Б. Войнов бе и внучката на патрона на училището акад. Л. Стоянов – Алисия Хосе Санча, която също изгледа спектакъла с вълнение.

 Уважение и признателност бяха засвидетелствани и към първите учители, които със своята всеотдайност и висок  професионализъм са превърнали ЕГ в авторитетно и конкурентоспособно училище. Заедно с Т. Попова на сцената под аплодисментите на присъстващите излезе и един от основателите и първи учители в ЕГ Маргарира Шандарова.

„Работата ми с колегите и учениците е най-стойностната и смислена част в моя живот. Пазя толкова вълнуващи спомени и незабравими светли образи. Те са моето непреходно богатство. Щастлива съм, че на сърцето ми лежат толкова обични „птици“, които съм изпращала за полет. Годините в Езиковата гимназия ме обогатиха духовно“, призна развълнувана емблематичната учителка по български език и литература М. Шандарова и изрази радостта си, че настоящият колектив на ЕГ пази пламъка и ентусиазма на първите.   

Любопитното е, че сценарият на спектакъла бе предварително известен само на участващите и никой, дори и от ръководството на училището, не знаеше какво предстои на сцената. Това направи концерта, който започна под звуците „We Are the Champions“ (Ние сме шампионите“)  на Фреди  Меркюри, още по-вълнуващ, а изненадите следваха една след друга.

Специални видеообръщения по повод 35-годишнината отправиха редица възпитаници на ЕГ, пръснати по целия свят – от САЩ и Канада до Цюрих, Париж, Женева… Интересни истории от ученическите си години, пожелания към учителите си отправиха и имените лекари, стоматолози, журналисти, експерти на високи позиции в ООН, Световната банка, Европейския съюз. 

Светлинни и звукови ефекти, балетна постановка, песни на всички езици, изучавани в училището – български, френски, испански, немски и английски, бяха само малка част от представеното. Самите музикални изпълнения бяха отлично съчетани в цялостна хореография с атрактивни тематични танци, костюми и умела актьорска игра.

На финала публиката стана на крака, всички участници  излязоха на сцената, а директорът Т. Попова подари на всеки един от учениците и учителите цвете в знак на благодарност за огромния труд и старание в продължение на повече от година, положени за реализирането на спектакъла.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *